Krivokapić i Grlić Radman

Krivokapić i Grlić Radman na sastanku

"Nadam se da će brod "Jadran" omogućiti ujedinjenje hrvatske i crnogorske ratne mornarice u NATO-u"

Hrvatska i Crna Gora su prijateljske i partnerske zemlje koje su posvećene nastavku snaženja odnosa, istakli su poslije sastanka u Zagrebu hrvatski i crnogorski ministri spoljnih poslova, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić. Na sastanku je bilo riječi o brodu "Jadran".

Neriješeno pitanje koje još opterećuje odnose dvije zemlje je školski jedrenjak "Jadran". Grlić Radman je obećao da će Zagreb i Podgorica "naći rješenje koje će zadovoljiti obje zemlje".

Krivokapić smatra da na brodu treba da se vijore zastave obje zemlje i da se nada da će brod "Jadran" omogućiti "ujedinjenje hrvatske i crnogorske ratne mornarice u NATO-u". 

Kako piše "Glas Istre", Split je bio matična luka školskog jedrenjaka "Jadran" prije nego što je otplovio na remont u Crnu Goru 1991. i ostao tu do danas. 

Crna Gora je, takođe, otvorila sva poglavlja s EU i najdalje je dogurala do vrata Unije.

Grlić Radman je ponovio da Hrvatska "daje punu podršku evropskom putu Crne Gore" i nastaviće joj pružati "stručnu i tehničku pomoć".

Hrvatski ministar je istakao da je Crna Gora usklađena s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što smatra važnim u jeku ruske invazije na Ukrajinu, dok je Krivokapić napomenuo da je "biti uz Ukrajinu, biti na pravoj strani istorije".

Krivokapić je podsjetio na Jonsko-jadranski plinovod kojim će se produbiti energetska saradnja Hrvatske i Crne Gore, ali je kritikovao što je još "u idejnoj fazi" i "neopravdano kasni" zbog Albanije i Crne Gore.

Komentirajući produbljivanje energetske saradnje, Grlić Radman je rekao da Hrvatska "podržava da idejna rješenja prerastu u konkretna rješenja".

Grlić Radman je kazao da se posjeta crnogorskog ministra Hrvatskoj nastavlja zajedničkim odlaskom na ostrvo Vis gdje će poslijepodne s ministrima odbrane otkriti spomen ploču crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji je prije 30 godina odbio da učestvuje u agresiji na Hrvatsku.

"Admiral Barović je radije odabrao smrt nego da učestvuje u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku", rekao je hrvatski ministar o admiralu JNA koji je izvršio samoubistvo u septembru 1991. pošto je kao komandant Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.

Grlić Radman i Krivokapić su razgovarali o unapređenju odnosa dvije zemlje, hrvatskoj podršci nastavku crnogorskog puta prema EU, kao i o položaju Hrvata u Crnoj Gori.

Crnogorskog šefa diplomatije, koji boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj, primio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

5235271120934deab5ffeo599x900

Krivokapić i Jandroković

U saopštenju pres službe Sabora istaknuto je da su se složili u ocjeni vrlo dobrih bilateralnih odnosa, izgrađenih u duhu međusobnog uvažavanja, aktivnog dijaloga i konstruktivne saradnje.

Jandroković je iskazao podršku Hrvatske Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u EU uz ispunjenje svih preostalih mjerila i kriterijuma.

Obje strane su se složile, kako je istaknuto, da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima bitna konstruktivna saradnja i stabilizacijska uloga dvije zemlje, posebno u okviru NATO-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.