Na Eurobasketu veliko iznenađenje: Srbija ispala na prvoj prepreci posle grupne faze, Italijani nerešiva enigma
Foto: Starsport

Na Eurobasketu veliko iznenađenje: Srbija ispala na prvoj prepreci posle grupne faze, Italijani nerešiva enigma

Reprezentacija Italije napravila je veliko iznenađenje i u osmini finala Evropskog prvenstva savladala je selekciju Srbije rezultatom 94:86 .

Azuri su, baš kao i prošlog ljeta u kvalifikacijama za odlazak na Olimpijske igre, bili kobni za Orlove, koji su u eliminacionu fazu stigli sa maksimalnim učinkom, ali su nokautirani već na prvom koraku iako su u jednom trenutku imali 14 poena prednosti.

Italija će se u srijedu u borbi za mjesto među četiri najbolja na kontinentu sastaće se sa Francuskom, koja je dan ranije eliminisala Tursku. A Srbija… Prošlog ljeta Igor Kokoškov je morao da napusti državni tim, a vidjećemo kakva će reakcija čelnika saveza biti posle još jednog debakla srpske selekcije.

Italijani su bolje počeli meč, vodili su 7:4, ali je uslijedila velika serija Srbije 12:0, uz dvije trojke Vanje Marinkovića, za 16:7 u 5. minutu.

Ekipa Svetislava Pešića je u tim trenucima igrala raznovrsno u napadu, lako je pronalazila put do koša Azura, međutim, kako je vrijeme prolazilo i ekipa Đanmarka Poceka se budila i ozbiljno prijetila.

Nikola Jokić je ponovo bio nezaustavljiv, a Orlovi su maksimalnih 14 poena viška imali u 14. minutu posle trojke Marka Jagodića-Kuridže – 38:24. Ipak, i rival je imao svog Jokića. Raspoloženi Nikolo Meli je pravio velike probleme najboljem igraču Srbije, držao je svoj tim u igri, a posle vezanih trojki Marka Spisua i Simonea Fontekija Azuri su u 19. minutu došli do samo tri poena minusa – 46:43.

Srbija je na odmor otišla sa šest poena viška 51:45, a Jokić je bio najefikasniji u oba tima sa 19 poena.

Italijani su u 26. minutu ostali bez isključenog selektora Poceka, ali to je bila dodatna injekcija za njegove izabranike. Spisu je ubrzo postigao tri vezane trojke i svom timu je posle mnogo vremena donio prednost – 66:63 na nešto manje od tri minuta prije kraja treće deonice.

Jagodić-Kuridža je u sledečem napadu pogodio važnu trojku, Srbija je nekako uspjela da odbije nalet protivnika i u posljednju dionicu uđe sa dva poena prednosti – 68:66.

Italija je u prvih pet minuta posljednje dionice ubacila četiri trojke (po dvije Spisu i Polonara) i serijom 16:2 došla je do velikih 12 poena prednosti – 82:70.

Jokić je nevjerovatnom trojkom od tablu uz dodatno slobodno bacanje smanjio na 82:74 i vratio nadu srpskom timu…

Ipak, Italijani su dobro znali šta hoće i kako da došu do cilja, Srbija je potpuno ostala bez igre i bez većih poteškoća Azuri su obezbijedili mjesto u četvrtfinalu.

Italijani su pogodili 16 trojki iz 38 pokušaja, prednjačio je Spisu sa 22 poena (6/9 za tri) uz 4 skoka i 6 asistencija, Nikolo Meli je dodao 21 (6sk, 4as), Simone Fontekio 19, a Ahile Polonara 16 (8sk, 3as).

U sprskom timu Jokić je imao 32 poena (6/11 za dva, 2/3 za tri, 14/15 slobodna bacanja), 13 skokova i 4 asistencije za 29 minuta, Vasilije Micić je upisao 16 (1/8 za tri) uz 4 skoka i 8 asistencija, Kalinić je imao 12, a Lučić i Marinković po 8 poena.

Poznata su tri četvrtfinala para, a to su: Slovenija – Poljska, Španija – Finska i Francuska – Italija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.