Ombudsman: Zabrinjava niz učestalih napada na novinare i ugrožavanje medijskih sloboda
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Ombudsman: Zabrinjava niz učestalih napada na novinare i ugrožavanje medijskih sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudio je prijetnje i uvrede upućene urednici M portala Danici Nikolić, kao i ostalim novinarima i drugim javnim ličnostima koji su targetirani porukama krajnje prizemne i uznemirujuće sadržine.

"Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku biti otkriven(i) i procesuiran(i) počinilac/oci koji su se odvažili da na ovako besprizoran i nedopustiv način prijete ugrožavanjem fizičkog i psihičkog integriteta novinara, ali i svih drugih subjekata sa čijim stavovima i mišljenjima nijesu saglasni", navodi se u saopštenju.

Jedino tako, ističe Ombudsman, može se razbiti krug poziva na nasilje i ugrožavanja elementrane sigurnosti ne samo novinara, već i ostalih drugih čije se mišljenje plasira u javnosti, kao i njihovih porodica.

Ombudsman je naglasio da zabrinjava učestali niz različitih vrsti pritisaka, napada i drugih primjera ugrožavanja medijskih sloboda, što smatra da je pokazatelj da očigledno kao društvo i dalje imamo problem da obezbijedimo poštovanje prava na slobodu izražavanja i istovremeno ograničimo govor mržnje, unaprijedimo klimu tolerancije i kulturu dijaloga, generalno.

"Iako je sadržaj poruka sa kojima je javnost danas upoznata sporan i sraman od početka do kraja, sa stanovišta zaštite od diskriminacije posebno osuđujemo drsko i vulgarno vrijeđanje dostojanstva žena i sve izrečene mizogine i seksističke kvalifikacije", saopšteno je iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Sve eventualne prigovore i zamjerke koje se mogu javiti u vezi sa radom bilo kog medija, ističe Ombudsman, potrebno je rješavati institucionalnim mehanizmima, putem predviđenih procedura, kako se ničim ne bi ugrozio položaj pripadnika ove profesije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.