Ratko Mladić lošeg zdravstvenog stanja, već nedelju dana u bolnici
Ratko Mladić

Ratko Mladić lošeg zdravstvenog stanja, već nedelju dana u bolnici

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji u Hagu služi doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, hospitalizovan je i u “lošem je zdravstvenom stanju”, rekao je AFP-u njegov sin Darko Mladić.

U kratkom telefonskom razgovoru za AFP u Beogradu Darko Mladić je potvrdio informaciju tamošnjim medijima. Kazao im je da je bivši general zbog krhkog zdravstvenog stanja već sedam dana hospitalizovan. Najprije je bio u civilnoj bolnici u Hagu, a od četvrtka se nalazi u zatvorskoj zdravstvenoj ustanovi Međunarodnoga rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MTPI) sa sjedištem u Hagu.

“Zdravstveno stanje mu je loše”

“Zdravstveno stanje mu je loše. Ovdje u Srbiji spreman je tim doktora koji bi ga mogao otići vidjeti, no još ne znamo hoće li im biti dopušteno. Tražićemo dopuštenje da ga pregledaju upravo ovi doktori”, rekao je Mladić za AFP.

Službe MTPI-ja su, na pitanje AFP-a da komentarišu informacije, odgovorile kako “ne mogu komentarisati zdravstveno stanje zatvorenika jer se radi o povjerljivim informacijama”.

MTPI je u junu 2021. potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću za genocid, za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine počinjene tokom sukoba među zajednicama u Bosni od 1992. do 1995. godine.

Proglašen je krivim za genocid zbog svoje uloge u masakru u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile oko 8000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera. Darko Mladić je za nekoliko medija u Srbiji i BiH rekao da njegov otac boluje od “upale pluća, nakupljanja tekućine u plućima i zatajenja srca”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.