Si Đinping pisao kralju Čarlsu III: Da zajedno radimo na poboljšanju odnosa dva naroda
Si Đinping, Foto: Reuters

Si Đinping pisao kralju Čarlsu III: Da zajedno radimo na poboljšanju odnosa dva naroda

Kineski predsjednik Si Đinping uputio je čestitku kralju Čarlsu III povodom njegovog stupanja na britanski presto, javila je u nedelju zvanična novinska agencija Sinhua.

U poruci poslatoj u subotu, Si je napisao da je spreman, zajedno sa kraljem Čarlsom raditi na poboljšanju međusobnog razumijevanja i prijateljstva između dva naroda, kao i na jačanju komunikacije o globalnim pitanjima.

Odnosi između Londona i Pekinga u posljednjih deset godina su se pogoršali, a nova britanska premijerka Liz Tras je jedna od najžešćih kritičarki Kine.

Si je istakao i da se ove godine navršava pedeseta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, piše Sinhua.

Mnogi stanovnici Hongkonga, jedne od poslednjih britanskih kolonija, oglasili su se na društvenim mrežama izražavajući tugu zbog smrti kraljice Elizabete II, žene koju stariji stanovnici grada od milja zovu “šefica“.

Elizabeta je dva puta posjetila Hongkong tokom svoje vladavine, dok je njen sin, sada kralj Čarls III, bio prisutan na predaji Hongkonga Kini 1997.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.