Mladi URA: Ekstremne vremenske nepogode u CG posljedica klimatskih promjena
Građanski pokret URA

Mladi URA: Ekstremne vremenske nepogode u CG posljedica klimatskih promjena

”Velika incidencija ekstremnih vremenskih nepogoda u Crnoj Gori posljedica je klimatskih promjena. Preko 70 odsto emisija ugljen dioksida od perioda industrijalizacije potiče od razvijenih zemalja i direktni je uzročnik povećanoj učestalosti ekstremnih vremenskih nepogoda. Šesti izvještaj Ujedinjenih Nacija izrečito naglašava da Crnoj Gori prijete učestalnije obilne padavine i temperature od preko 40 stepeni, u koliko svijet drastično ne smanji upotrebu fosilnih goriva”, saopštili su danas iz Foruma mladih Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, scenario iz tog izvještaja je već postao naša sadašnjost.

”Toplotni talasi, požari i poplave postaju nova svakodnevnica tokom ljetnje sezone. Što je još zabrinjavajuće jeste da Crna Gora iz godine u godinu ulazi u sezonu bez potrebnih kapaciteta za borbu protiv vremenskih nepogoda, posebno požara, a kapaciteti saveznika koji nam stoje na raspolaganju ne uzimaju u obzir obimne promjene u učestalosti i razmjerama neprilika izazvanim klimatskim promjenama”.

Naglašavaju da vrijedi pomenuti da je taksonomija održivih aktivnosti Evropske Unije, donešena ove godine, označila gas kao zelenu investiciju.

”I to uprkos velikoj opoziciji Evropskih Zelenih, mnogobrojnih subjekata i naše Federacije koji su ukazivali da će takav potez ugroziti ciljeve pariškog dogovora o klimatskim promjenama i izazvati energetsku nestabilnost. Želimo da stavimo apel na Vladu Crne Gore da umjesto devastacije prirode i proširenja vojnih kapaciteta sagledaju realne potrebe naše države i ulože napore ka proširivanju prioritetnih kapaciteta za borbu protiv vremenskih nepogoda. Takođe smatramo da naši saveznici moraju uzeti u obzir potrebu proširivanja kapaciteta namjenjenih za pomoć usled istih, a posebno požara”.

Forum mladih URA će u sklopu svoje Federacije nastaviti sa isticanjem problema južnoevropskih i  južnoistočnoevropskih država prouzrokovanih klimatskim promjenama i nastaviti borbu za istinska i dugoročna rješenja i što bržu tranziciju na održive izvore energije, poručuju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.