Novi hakerski napad na Albaniju, Rama ponovo optužuje Iran
Ilustracija

Novi hakerski napad na Albaniju, Rama ponovo optužuje Iran

Premijer Albanije Edi Rama tvrdi da je na tu zemlju u petak uveče izvršen novi sajber napad, da su u pitanju isti napadači, kao i da je napad razotkriven i da je naišao na osudu savezničkih i prijateljskih zemalja.

"Izvršen je napad na informacioni sistem upravljanja zemlje (TIMS), a iza njih stoje isti agresori", naveo je Rama na Tviteru, aludirajući na nedavni napad za koji Tirana tvrdi da je došao iz Irana.

Rama je dodao da tehnički timovi rade danonoćno sa saveznicima kako bi "digitalne sisteme učinili neprobojnim".

U sredu je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom, optuživši Teheran da stoji iza sajber napada na javne službe i institucije.

Premijer Albanije je tada rekao da "drastična odluka odgovara težini pretnje koju je predstavljao sajber napad." 

Samo dan kasnije. uz prisustvo albanskih specijalaca, Iran je uspeo evakuiše svih 70 diplomata iz ambasade u Tirani.

Prema rečima Rame, sajber napad iz Irana izveden u julu i da je mogao da dovede do paralisanja javnih službi, brisanja digitalnih sistema i upada u državne zapise, kao i do krađe vladine elektronske pošte.

Odnosi između Albanije i Irana, koji nikada nisu bili na zavidnom nivou, dramatično su pogoršani pre desetak godina, kada je vlada tadašnjeg premijera Saljija Beriše, u želji da ojača pozicije u Vašingtonu, odobrila da se pripadnici iranske disidentske organizacije Mudžahedin-e Kalk smeste u okolini Drača. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.