Politička ili tehnika vlada, Vuksanović Stanković:  Opredijeljeni smo i za vanredne parlamentarne izbore
Foto: Pobjeda

Sastanak sa ambasadorima

Politička ili tehnika vlada, Vuksanović Stanković: Opredijeljeni smo i za vanredne parlamentarne izbore

Smatramo da sve političke snage, bilo da su bile u dosadašnjoj vlasti ili opoziciji, a koje su neupitno okupljene oko evropskih vrijednosti, reformi našeg društva, evropskog puta, prihvatanja svih vanjsko-političkih obaveza, te obaveza koje proizilaze iz NATO partnerstva i koje ne dovode u pitanje većinske vrijednosti ovog društva, trebaju da budu okupljene u nekoj budućoj vladi, poručio je poslanik Bošnjaćke stranke (BS) Suljo Mustafić nakon sastanka proevropskih partija sa ambasadorima SAD i EU.

Rekao je da su na sastanku razgovarali o aktuelnim temama i postojećoj krizi u kojoj se naše društvo nalazi, kao i o modelima prevazilaženja te krize.

"Fokus je bio na dijalogu političkih subjekata oko ključnih stvari koje se tiču obaveza parlamenta – popunjavanja Ustavnog suda, izglasavanje članova Sudskog savjeta, ali i na mogućim modelima i konceptima neke buduće vlade",kazao je Mustafić.

Pojasnio je da su razmatrali da li je u ovom trenutku izvjesniji model političke vlade koju bi činili proevropski subjekti ili model tehničke vlade koja bi imala oročen mandat.

Smatra i da je manje važno hoće li te stranke direktno participirati u vlasti ili je samo podržavati, a da je mnogo bitnije pitanje da se dogovore oko prioriteta koji bi se poštovali.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković je ukazala na to da postoje dva koncepta.

"Tehnička Vlada koja bi pripremila izbore i koja bi sa definisanim programom reformisala izborno zakonodavstvo i drugi, politička Vlada, a svakako je da smo opredijeljeni i za vanredne parlamentarne izbore kako bismo riješili krizu", objasnila je ona.

Vuksanović-Stanković je rekla da su na sastanku razgovarali o ključnim vrijednostima koje bi trebalo da vode crnogorsko društvo.

"Jedini ispravni put Crne Gore je put u EU i dijeljenje evropskih vrijednosti. Ali, da bismo ušli u EU, svi smo se saglasili, moramo raditi na dijalogu. Zašto na dijalogu i konsenzusu? Pa da bismo postigli dogovor oko deblokade pravosuđa, izbora članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda, rješavanja ekonomske krize u državi", istakla je Vuksanović-Stanković.

Upitana da li su im tokom sastanka ambasadori saopštili da li bi DF bio prihvatljiv konstituent nove vlasti, poručila je kako oni smatraju da je to predmet unutrašnjeg dogovora.

"Ambasadori smatraju da mi oko toga treba da se dogovorimo, tako da u tom dijelu znamo koje su to partije koje dijele ključne evropske vrijednosti",  kazala je Vuksanović-Stanković.

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je da je sastanak bio konstruktivan i otvoren.

"Ovo su sastanci u kontinuitetu. Mislim da je dobro u ovakvim situacijama da potpuno otvoreno razgovaramo. Ovo nijesu uobičajene situacije. Kao što znate u Crnoj Gori već imamo dvije smijenjene vlade za dvije godine",  podsjetio je Mugoša.

Na pitanje hoće li na sljedećoj sjednici Skupštine četiri kandidata dobili podršku za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika Mustafić je odgovorio potvrdno.

"Zaista vjerujem da u parlamentu postoji 49 poslanika ili više od toga koji su svjesni svoje obaveze. To je jedna od naših obaveza u oblasti vladavine prava i vjerujem da će četiri imena biti odabrana i da će Sudski savjet u tom dijelu biti zaokružen".

Rekao je i da su Bošnjačkoj stranci prihvatljivi svi kandidati o kojima će se glasati za članove Sudskog savjeta, jer smatraju da je riječ o respektabilnim pravnicima, ljudima iz pravne struke koji imaju duge karijere i u „prepoznatljiv trag“ u toj branši.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.