Njemačka kriminalistička policija ocijenila nepouzdanim podatke o hakovanim Sky razgovorima

Njemačka kriminalistička policija ocijenila nepouzdanim podatke o hakovanim Sky razgovorima

Zvanični izvještaj njemačkog Bundeskriminalamta (BKA) (Federalnog kriminalstičkog biroa) o slučaju Hamburg pokazuje da podaci iz Francuske nisu sasvim pouzdani. Dio podataka nedostaje, prema BKA-u, radi se o IMEI i IMSI brojevima povezanim sa četovima, i Sky korisničkim imenima. Da li se osuđujuće presude zasnivaju na potpunim i pouzdanim dokazima, pitaju advokati u slučajevima hakovanih Sky razgovora ocjenjujući situaciju zabrinjavajućim.

Holandski stručnjaci kreirali su korisničko okruženje za preuzimanje – u Francuskoj – informacija iz Sky ECC-ove baze podataka PGP razgovora koje je dešifrovala policija. To je vidljivo iz dokumenata iz njemačkog krivičnog postupka u koje je Crimesite imao uvid.

Interfejs koji Francuzi koriste za ovo je očigledno napravila Holandija – a ne Francuska.

Sky ECC ćaskanja protiv ozbiljnih kriminalaca su ključni u mnogim sudskim predmetima u Holandiji i drugim evropskim zemljama. Te dokaze, kao i druge dokaze, još uvijek moraju provjeriti sudovi. Ali ne i Sky chat.

Prema javnom tužilaštvu, holandski sudovi ne moraju istraživati ​​u kojoj mjeri su dokazi iz Sky-a pouzdani i pribavljeni na zakonit način. To je zato što sudije mogu pretpostaviti da su Sky chatovi iz Francuske pouzdani zbog takozvanog "evropskog principa povjerenja". Ovdje se primjenjuje princip povjerenja jer Državno tužilaštvo smatra da je istraga Sky francuska istraga.

Advokati kažu da holandski sudovi moraju sami testirati i ispitati pouzdanost Sky dokaza, jer se princip povjerenja ne može primijeniti: istragu Sky ECC-a su dokazano u potpunosti obavili holandski tehničari u Holandiji, kažu oni.

Sada postoji mnogo dokaz u prilog tome, iz stranih dokumenata. Državno tužilaštvo je sada priznalo – korak po korak – da je alat kojim su hakovani Sky serveri u Francuskoj napravili Holanđani. Metoda kojom su četovi dešifrovani takođe je holandski, priznali su javni tužioci na ročištu prošle nedelje.

Interfejs

Podaci iz njemačkih dokumenata opet su jak pokazatelj da je Sky ECC uglavnom bila holandska istraga. Sa Sky servera u Roubaixu u Francuskoj, policija je snimala sva ćaskanja svih korisnika Sky-a nekoliko mjeseci 2021. Oni su pohranjeni u velikoj (barem ograničenoj) bazi podataka za pretraživanje. U krivičnom predmetu u Hamburgu, četovanje niza korisnika Sky-a zatraženo je u zahtjevu za pravnu pomoć Francuskoj 17. juna 2021. Kao odgovor, francuski agent piše: Izvući tražene informacije iz Sky baze podataka preko interfejsa holandskih partnera u zajedničkom istražnom timu.

Nema iznenađenja

Sada je jasno (iz dokumenata) da je holandsko javno tužilaštvo pokrenulo istragu o Sky-u u Francuskoj, a samo državno tužilaštvo je priznalo da je Holandija isporučila alat za hakovanje i takođe metod napada za dešifrovanje. Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da je Holandija kreirala i interfejs za pretraživanje baze podataka u Francuskoj.

"Svaki tehnički doprinos"

Uprkos priznanju očigledno odlučujuće i vodeće uloge Holandije od strane javnog tužilaštva, mnogi sudovi još nisu spremni da to prihvate. U odlukama sudovi navode da: … činjenica da je Holandija imala određeni tehnički doprinos, ne znači da se i Holandija može smatrati odgovornom …

Advokat Justus Reisinger, koji se bavi Sky poslovima je kazao: Ako pogledate šta je sada utvrđeno o dominantnom ili da kažem univerzalnom holandskom doprinosu, takav stav se može nazvati zaista neodrživim. Pored prethodnog negiranja Državnog tužilaštva i činjenice da se istraga odvijala i na holandskoj teritoriji, Evropski sud pravde je godinama unazad smatrao da dvije države mogu istovremeno biti odgovorne za vođenje istrage. Zvanični izvještaj njemačkog Bundeskriminalamta (BKA) o slučaju Hamburg pokazuje da podaci iz Francuske nisu sasvim pouzdani. Dio podataka nedostaje, prema BKA-u, radi se o IMEI i IMSI brojevima povezanim sa četovima, i Sky korisničkim imenima.

Zabrinjavajuće, advokat Reisinger kaže: Ako su dokazi već zakoniti i mogu se koristiti, da li se osuđujuće presude zasnivaju na potpunim i pouzdanim dokazima? Ako je to na Državnom tužilaštvu, holandski sudovi ne moraju testirati pouzdanost dokaza Sky-a. Inače, mnogi sudovi u neriješenim krivičnim predmetima koji se odnose na Sky materijale odgodili su konačnu odluku o procjeni Sky chat-a.

Američko istraživanje

Postoji još jedan pokazatelj vodeće uloge Holandije u istrazi Sky-a. Tokom preliminarnog saslušanja u velikom slučaju kokaina u Maastrichtu, advokat Yehudi Moszkowicz je ove sedmice rekao da je Holandija osigurala da se istraga o Sky ECC-u obustavi u Sjedinjenim Državama. Francuski dokumenti pokazuju da se o ovoj američkoj istrazi razgovaralo na sastanku Europola između Francuske, Holandije i Belgije 27. maja 2019. Francuzi pišu da je 'prećutni sporazum između američkih i holandskih vlasti' omogućio Amerikancima da obustave svoje istraživanje na Sky-u. , te stoga nije mogao ometati evropska istraživanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.