Teleskop Džejms Veb detaljno snimio područje Tarantule Nebule
Foto: AFP

Teleskop Džejms Veb detaljno snimio područje Tarantule Nebule

Teleskop NASA "Džejms Veb" uspio je da detaljno snimi najstariji zvezdani klaster u području Tarantule Nebule, dijelu galaksije Velikog Magelanovog oblaka, koji je od Zemlje udaljen 160.000 svetlosnih godina, otkrivši nove značajne podatke koji produbljuju dosadašnja naučna saznanja, objavila je agencija NASA.

Grozd zvezda u magli Tarantule, zvaničnog naziva "30 Doradus“, već dugo je omiljeno područje astronoma zainteresovanih za formiranje zvezda.

Zahvaljujući Vebovim infracrvenim instrumentima visoke rezolucije, prvi su put vidljive hiljade mladih zvijezda, daleke pozadinske galaksije i detaljna struktura gasa i prašine magle.

"Džejms Veb“ je revolucionaran, devet milijardi dolara vrijedan svemirski teleskop koji djeluje u infracrvenom spektru jer se svjetlost objekata u dalekom svemiru proširila na tu talasnu dužinu za vrijeme ekspanzije svemira.

Sto puta je osjetljiviji od teleskopa "Habl“ i pomoću njega se posmatraju svemirska prostranstva u infracrvenom spektru, što mu omogućuje da prodre kroz oblake gasa i prašine u područjima u kojima se rađaju zvijezde.

Primarna infracrvena kamera teleskopa NIRCam, otkrila je da je šupljina u centru magle izdubljena zračenjem koje nose zvjezdani vetrovi koji izviru iz grupe mladih zvijezda, a vide se kao blijedoplave tačke.

Vebov infracrveni spektrograf (NIRSpec), koji analizira svetlosne uzorke da bi odredio sastav objekata, uspio je da ‘uhvati’ jednu mladu zvijezdu dok oko sebe raspršuje oblak prašine. Ranije su naučnici smatrali da je ista zvijezda u kasnijoj fazi formiranja, ali je precizni spektrograf je pokazao suprotno.

Područje je snimljeno i pomoću instrumenta srednjeg infracrvenog zračenja (MIRI), koji koristi duže talasne dužine infracrvenog zračenja da bi se prodrlo kroz zrnca prašine koja apsorbiraju ili raspršuju kraće talasne dužine.

Snimci su stručnjacima razjasnile hladnija područja, otkrivajući nikad ranije viđene tačke svjetlosti unutar zvjezdanog klastera, a one upućuju na zvijezde u nastajanju ili protozvijezde, koje još uvek dobivaju na masi.

Zanimanje astronoma za Tarantulu proizlazi iz njenog hemijskog sastava sličnog sastavu ogromnih područja u kojima su nastale zvijezde nekoliko milijardi godina nakon Velikog praska.

Astronomi su uvjereni da će Veb, najmoćniji svemirski teleskop napravljen do danas i u funkciji od jula, nagovijestiti novu eru otkrića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.