Ilustracija

Ujedinjene nacije upozorile

"Klimatske promjene mogle bi da ugroze kvalitet vazduha"

Zbog klimatskih promjena velike vrućine i šumski požari postaće sve češći, intenzivniji i duži, što će pogoršati kvalitet vazduha i zdravlje ljudi, upozorile su Ujedinjene nacije (UN).

Prema novom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije, agencije Ujedinjenih nacija, dinamika uzajamnog jačanja zagađenosti i zagrijevanja planete imaće posljedice na klimu, zbog kojih će patiti milioni ljudi.

Godišnji bilten UN-a o kvalitetu vazduha i klimi posebno ističe uticaj dima uzrokovanog šumskim požarima u 2021. godini nakon što su, kao i u 2020, vrućina i suša pogoršali širenje šumskih požara na zapadu Sjeverne Amerike i u Sibiru, što je izazvalo znatno povećanje nivoa finih čestica (PM 2,5) štetnih za zdravlje.

"Prema projekcijama, čak uz slabu emisiju, zagrijevanje planete uzrokovaće povećanje broja šumskih požara i zagađenost atmosfere koju izazivaju“, objasnio je glavni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

On je u saopštenju naglasio da će ta pojava uticati na ljudsko zdravlje, ali će isto tako pogoditi i ekosisteme, jer zagađivači atmosfere padaju na Zemljinu površinu.

"Posmatrali smo taj proces tokom velikih vrućina koje su pogodile Evropu i Kinu ove godine, kada su stabilni atmosferski uslovi, sunčano vrijeme i slabi vjetrovi pogodovali povećanom nivou zagađivača“, rekao je.

Prema posmatranjima na planetarnom nivou, tokom posljednjih 20 godina ukupna izgorena površina u jednoj godini imala je tendenciju smanjivanja, zahvaljujući manjem broju požara u savani i preriji. Ali, na kontinentalnom nivou, u nekim regionima zabilježena je tendencija povećavanja, posebno na zapadu Sjeverne Amerike, u Amazoni i Australiji.

Snažni šumski požari izazvali su abnormalno povišene nivoe PM 2,5 čestica u Sibiru, Kanadi i na zapadu SAD-a u julu 2021. godine. U istočnom Sibiru te su koncentracije dosegle nivo koji "nikad dosad nije primećen“, tvrdi Svjetska meteorološka organizacija, uglavnom zbog posebno visokih temperatura i suše.

Ova godina "daje da se nasluti šta nam donosi budućnost, jer moramo da se bojimo novog povećanja učestalosti, jačine i trajanja talasa vrućine“, tvrdi Talas.

To bi moglo još više pogoršati kvalitet vazduha zbog takozvane "klimatske reakcije“, odnosno uticaja klimatskih promjena na povećanje nivoa ozona na nivou tla, na štetu vazduha koji udišemo.

Prema projekcijama, na područjima u kojima će se više osećati ta pojava, a to je većina Azije, živi gotovo četvrtina svjetskoga stanovništva, objasnio je Lorenco Labrador iz Svjetske meteorološke organizacije. Klimatske promjene mogle bi, dakle, naškoditi stotinama miliona ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.