Šta sve može da poremeti menstrualni ciklus?
Ilustracija

Šta sve može da poremeti menstrualni ciklus?

Stres je u životima mnogih prisutniji nego oni to shvataju. Stres koji se gomila može da dovesti do brojnih problema, a jedan od njih su upravo poremećaji u menstrualnom ciklusu.

Često od žena možemo da čujemo da je njihov menstrualni ciklus bio tačan poput švajcarskog sata, a onda se odjednom sve poremetilo. Šta su najčešći razlozi tih promena i koliko mogu da budu ozbiljne?

Iako menstrualni ciklus ne bi trebalo da kontroliše naše živote, iznenadna promena kod mnogih će izazvati zabrinutost.

To je očekivana reakcija na promene u menstualnom ciklusu, a pitanje na koje svi žele da znaju odgovor je – zašto se promena dogodila.

Za sve koji se upravo suočavaju sa neočekivanim promenama, navodimo nekoliko potencijalnih uzroka koji su doveli do neredovih menstruacija, uz napomenu da bi, ukoliko  problem potraje, o svemu trebalo porazgovarati sa ginekologom.

Stres ili traumaKada smo previše pod stresom, naš mozak, koji pomaže u regulaciji polnih hormona, ukloniće reproduktivnu funkciju iz prioriteta.

Zato, ako ste primijetili da je vaš menstualni ciklus naglo postao neredovan, dobro razmislite o svom životu. Da li ste pod stresom, kako se nositi sa stresom, da li ste pod stresom više nego što mislite da jeste, da li kažete „da“ kada želite da kažete „ne“?

Kada donesete iskrene zaključke o količini stresa u životu i oni kažu da ste itekako pod stresom, pronađite načine za oslobađanje od istog.

Sindrom policističnih jajnika

Sindorm policističnih jajnika je stanje sa mnogo simptoma, a jedan od njih je neredovna menstruacija.

Postoji više tipova ovog sindroma, a svima je zajednički simptom neravnoteža polnih hormona koja može da spriječi ili odgloži ovulaciju što dovodi do neredovitih menstrualnih ciklusa i drugih menstrualnih tegoba.

Godine

Kada uđemo u tridesete, a onda i u četrdesete godine počinju da se događaju i promjene povezane sa menstrualnim ciklusom.

Imamo manje folikula koji sazrijevaju u jajašca koja se oslobađaju tokom ovulacije. To može  da dovede do skraćivanja ciklusa, neredovnog ciklusa, dužih razmaka između menstuacija, a onda na kraju nastupa i menopauza.

Radi se o prirodnom i postupnom procesu koji ne bi trebalo da vas zabrinjava. Zdrava ishrana sa puno proteina, visokokvalitetnih masnoća i vlakana, kvalitetan san, dobro upravljanje stresom i redovno vježbanje biće izvrstan način da što lakše prođete kroz ovu prirodnu fazu života.

Problemi sa štitastom žlijezdom

Ova žlijezda je usko povezana sa reproduktivnim sistemom, a promjene na njoj, poput slabe ili prekomjerne aktivnosti, mogu da rezultiraju promjenama u menstrualnom ciklusu čineći ga kraćim ili dužim.

Ako sumnjate na probleme sa štitastom žlijezdom koji mogu da prouzrokuju i osjećaj hladnoće, znojenje, probleme sa kilogramima i promjene na kosi i koži, obratite se ljekaru koji će vas poslati na da uradite potrebne analize.

Ljekovi

Uzimanje i prekid uzimanja određenih ljekova poput antidepresiva, ljekova za krvni pritisak, antipsihotika i nekih ljekova protiv alergija, može da rezultira promjenama u menstrualnom ciklusu.

Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog „džet lega“ – kratkotrajnog poremećaja prouzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Premalo sna

Kako bi naše tijelo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može da prouzrokuje  brojne negativne promjene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno promijeniti dnevne rutine i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori, piše Zadovoljna.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.