Putin i Šojgu pratili veliku vojnu vježbu na dalekom istoku Rusije
Putin i Šojgu, Foto: Sputnjik

Putin i Šojgu pratili veliku vojnu vježbu na dalekom istoku Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin snimljen je u utorak kako se smije i šali sa svojim ministrom odbrane dok je pratio veliku vojnu vježbu na dalekom istoku Rusije, udaljenoj hiljadama kilometara od rata u Ukrajini.

U vježbama "Vostok“ (Istok) učestvuju i vojnici iz Kine i Indije, iako nije jasno da li učestvuju jedinice iz tih zemalja u dijelu koji je posmatrao Putin.

Vojni kanal "Zvezda" prikazao je snimak Putina kako sjedi pokraj ministra obrane Sergeja Šojgua. Obojica su bili u vojnim borbenim jaknama i šalili se dok su slušali telefonski razgovor između Šojguovog zamjenika i načelnika Generalštaba.

Ministarstvo odbrane navelo je da vojne vježbe, koje su počele 1. septembra, uključuju samo 50.000 vojnika, djelić od njih 300.000 koji su navodno učestvovali 2018. godine. Zapadni vojni analitičari kažu da vjeruju da su obije brojke pretjerane.

Ministarstvo odbrane je u utorak objavilo snimak pomorskog dijela vježbe, koji prikazuje rusku Pacifičku flotu kako uvježbava lansiranje krstarećih projektila Kalibr, dodavši da je uspješno pogođena meta udaljena više od 300 kilometara.

Ruski i kineski vojni brodovi u ponedeljak su vježbali odbijanje neprijateljskog vazdušnog napada artiljerijskim sistemima protivvazdušne odbrane. Prošle nedelje, vojni brodovi dvije zemlje izveli su protivbrodske, protivvazdušne i protivpodmorničke odbrambene zadatke u Japanskom moru, saopštilo je ministarstvo.

Putin i kineski predsjednik Si Đinping proglasili su u februaru partnerstvo "bez ograničenja“ i najavili da će tjesnije sarađivati protiv Zapada.

Indija je na vježbe poslala vojni kontingent, za koji kaže da učestvuje u "zajedničkim vježbama terenske obuke, borbenim raspravama i vježbama vatrene moći“.

Rusija je najveći dobavljač vojne opreme Indiji, koja se pridružila vježbama nakon što su SAD rekle da su zabrinute zbog bilo koje zemlje koja sada održava takve manevre s Rusijom.

Moskva navodi da "ratne igre“ uključuju i vojne kontingente i promatrače iz Alžira, Laosa, Mongolije, Nikaragve, Sirije i šest bivših sovjetskih republika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.