Odbrana Kašćelana : Sky komunikacije nijesu dokaz

Razmatrana validnost dokaza protiv optuženih za otmicu i ubistvo Milete Radulovića Kapetana

Odbrana Kašćelana : Sky komunikacije nijesu dokaz

Odbrana kriminalne organizacije Veljka Belivuka i Slobodana Kašćelana danas je u podgoričkom Višem sudu osporila zakonitost Sky komunikacija kao dokaza na kojim se temelji optužnica protiv pripadnika ove grupe koju SDT tereti da je otela a potom ubila Miletu Radulovića zvanog Kapetan.

Advokati optuženih su predočili sudijama Višeg suda da ključni dokaz Specijalnog tužilaštva je u stvari operativni odatak koje su strane partnerske službe dostavile našim istražnim organima kao početnu tačku u procesu razotkrivanja teških krivičnih djela.

Advokat Stefan Jovanović je ukazao sudu da Naredba koja je dostavljena uz Sky komunikacije crnogorskim istražiteljima se odnosi na neodređen broj lica I to za krivična djela koja su izvršena u Rubeu ( grad u Francuskoj) i departmanima Nor i Pa da Kalaj, odnosno za krivična djela izvrsena u Francuskoj.

"Iz samog sadržaja Naredbe koja je dostavljena uz Sky komunikacije proizilazi da ovaj dokumet ne moze imati svoju primjenu na crnogorske državljane za krivično djelo koje je navodno izvršeno u Crnoj Gori, odnosno ne može imati svoju primjenu u našem pravnom sistemu iz razloga što se u njoj ne pominju imena naših branjenika",  pojasnio je advokat Jovanović.

On je istakao da je Naredba dostavljena uz Sky komunikacije suprotna pravnom stavu Vrhovnog suda iz 2016-te godine.

Prema navodima optužnice SDT-a srpski državljani Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živkovića su 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe, koji su ga ubili.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti ove kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Na optužnici, koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković.

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa koju su činili Miljković, Janković i Ratko Živković po prethodnom dogovoru sa Kašćelanom, Igorom Božovićem i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe su 14. oktobra 2020. godine ,,silom, prijetnjom i obmanom zadržali oštećenog Miletu Radulovića duže od 10 dana i prema njemu postupali na svirep način, u namjeri da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist“.

Prema planu ove 13-člane kriminalne organizacije, Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi tvrdeći da se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu.

Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u njegovu kuću gdje su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković koji su ga savladali i držali do večernjih sati, kada su ga po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kuću koju je obezbijedio optuženi Duško Roganović u kotorskom naselju Radanovići.

Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za koje vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju.

U strahu za život, Radulović je Kašćelanovoj grupi omogućio da preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj u njegovo ime šalju pisane poruke da bi namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gdje bi ih potom likvidirali.

"Nakon što su, po svojoj procjeni, od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti",navodi se u optužnici.

Radonjić i Đurović su 21. Decembra 2020. Godine u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu ,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“.

Radulović je preminuo od ugušenja.

Tijelo pokojnog Radulovića je prevezeno do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju gdje je zapaljen na lomači napravljenoj od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura.

Među dokazima na kojima se temelji optužnica Specijalnog tužilaštva su i fotografije optuženih koje su napravljene sa Radulovićem dok su ga držali otetog, ali i one koje su pripadnici klana napravili nakon što su ga ubili.

Vanraspravno vijeće kojim je predsjedavao sudija Boris Savić će u narednih 15 dana donijeti odluku kojom će uvažiti predlog odbrane da se obustavi krivični postupak usljed nedostatka dokaza ili pak potvrditi optužnicu Specijalnog tužilaštva.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.