Pet znakova da ne pijete dovoljno vode

Pet znakova da ne pijete dovoljno vode

Ne mora samo osjećaj žeđi da bude znak da vam je potrebna voda, postoje i mentalni i fizički znaci koji ukazuju na to da ne pijemo dovoljno tečnosti.S obzirom da se tuhelo sastoji od u prosjeku od 60 procenata vode (količina varira od osobe do osobe), tečnost nam je neophodna da bismo funkcionisali na brojnim nivoima.

Tokom dana prirodno koristimo i gubimo vodu. Kada izgubite više vode nego što unosite, smatrate se dehidriranim. Postoji nekoliko manje očiglednih načina da saznate da li vam nedostaje vode:

Ojsećate glad

Vrlo je moguće da ste zaista gladni, ali postoje trenuci kada se osjećate žudnju za hrano, a zapravo ste žedni. Važno je da obratite pažnju na svoje tijelo i naučite razliku.

Glavobolja

Ne postoji potpuno objašnjenje zašto se glavobolje javljaju sa dehidracijom, ali stručnjaci imaju nekoliko teorija. Jedna od njih uključuje receptore za bol u mozgu koji su pričvršćeni za moždane membranske slojeve koji štite mozak i kičmenu moždinu. Smatra se da dehidracija može da dovede do pomijeranja tečnosti iz mozga, vršeći pritisak na moždane ovojnice i kao rezultat toga stimulišući receptore za bol, piše Real Simple.

Ne možete da se koncentrišete

Dehidratacija može da dovede do nedostatka sposobnosti da se fokusirate, što može da bude neprijatno prilikom obavljanja dnevnih obaveza. Čak i blaga dehidracija može izazvati kognitivne probleme.

Manja elastičnost kože

Dok suva koža nije nužno direktan znak vašeg nivoa hidratacije, elastičnost kože jeste. 

Imate loš zadah

Loš zadah ima mnogo uzroka, uključujući dehidraciju. Zašto? Zato što pljuvačka ima antibakterijska svojstva, a za stvaranje pljuvačke je potrebna voda. Kada ste dehidrirani, proizvodnja pljuvačke se smanjuje jer vaše tijelo mora da izvrši trijažu hidratacije i preusmjeri tečnost na mjesta sa višim prioritetom.

novosti.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.