SKY poruke nisu pouzdan dokaz, neprihavtljive po evropskim i holandskim zakonima
Ilustracija

Holandski sudija još 2018. godine odlučio

SKY poruke nisu pouzdan dokaz, neprihavtljive po evropskim i holandskim zakonima

Istražni sudija u Amsterdamu je 2018. odbio da dozvoli javnom tužilaštvu da provali poruke na serverima Skay u Francuskoj. Istražni sudija je ovo smatrao nezakonitim. Da li je ta zabrana bila razlog da holandsko javno tužilaštvo prikrije holandsku operaciju protiv Sky ECC-a kao „francusku” istragu, navodi se u tekstu holandskog Crimesite-a.

 

Tako misli i advokat Iehudi Moszkovicz, koji je to tvrdio pred sudom u Mastrihtu u ponedeljak. Moszkovicz zastupa klijenta koji je, zajedno sa još trojicom, osumnjičen da je u Holandiju unio najmanje 6,5 tona kokaina 2019. i 2020. godine.

„Ovaj odvažniistražni sudija uvidio je osnovne opasnosti masovnog hakovanja na svim Sky telefonima dok se to dogodilo. Državno tužilaštvo je stoga znalo 2018. da neće dobiti ovo masovno hakovanje preko holandskog istražnog sudije. I tako se državno tužilaštvo obratilo Francuskoj", rekao je advokat.

Amsterdamski istražni sudija je naveo da se ne može pretpostaviti da su svi korisnici Skaj-a kriminalci. Zabranjeno je presretanje i razbijanje poruka od nasumičnih korisnika čak i na nekoliko dana. Ipak, godinama kasnije (2021.) sve poruke svih korisnika Sky-a su prisluškivane i čitane nekoliko mjeseci. Bez ovlašćenja.


Princip povjerenja

Sky razgovori koje je policija hakovala su ključni dokaz u mnogim sudskim procesima na čekanju. Moszkovicz, ali i drugi advokati, poput Ruuda van Booma i Justusa Reisingera smatraju da Državno tužilaštvo zloupotrebljava tzv. policiju i pravosuđe u evropskim zemljama.

Taj princip je sledeći: ako francuski pravosudni organi sprovode istragu, holandski sud može da veruje da se to radi po pravilima i da su rezultati pouzdani. Holandske sudije uopšte ne moraju da testiraju rezultate istrage i pouzdanost i zakonitost tih ćaskanja. Za osudu je onda dovoljan ispis sa inkriminišućim razgovorima.

Prerušeni u francusko istraživanje?

Ali šta ako prava „francuska“ studija zapravo ne postoji? Kada je potpuno holandska istraga u pravnim dokumentima prikrivena kao takva „francuska“ istraga? Onda istraga Skaj u Francuskoj uopšte nije testirana i provjerena, piše Crimesite. Dok se to ne može provjeriti ni u Holandiji, jer to „nije“ holandsko istraživanje. Sada je iz mnogih dokumenata iz inostranstva postalo jasno da su holandski stručnjaci rukovodili istraživanjem, osmislili metodu i čak preuzeli servere iz Francuske. A holandsko javno tužilaštvo pokrenulo je operaciju u Francuskoj. Korak po korak, javni tužioci – tražili su odgovor – sada to potvrđuju i u sudskim predmetima širom Holandije: zaista, Holanđani su razvili hakerski alat pomoću kojeg su poruke mogle da budu čitljive. Holanđani su takođe izvršili pretragu u Francuskoj i čak su odnijeli Sky servere u Dribergen.

Težak udarac

Dakle, mora se zaključiti da princip legitimnih očekivanja ovdje ne daje nikakvo povjerenje, jer nijedan francuski i nijedan holandski istražni sudija nije u potpunosti nadgledao operaciju. Holandski sudija koji mora da presudi ne može da se osloni na ispravnost i zakonitost tih razgovora. Skydokaz je stoga nevažeći, prema holandskom i evropskom zakonu. To bi bio ozbiljan udarac jer mnogi ozbiljni kriminalci bi imali sreće jer se ključni dokazi ne mogu koristiti protiv njih, piše Crimesite. Sudije oklijevaju da idu tako daleko.

Do sada su, prema isto, izvoru, holandske sudije u predmetima Sky odlagale konačnu presudu po ovom teškom pitanju. A neki sudovi su čak preduhitili pravosnažnu presudu u interlokutornim presudama sugerišući da nema razloga za sumnju da je prekršen princip legitimnih očekivanja.

Osumnjičeni su pušteni u mnogim slučajevima jer sudije žele da sačekaju dalju istragu o Skaj-u. Moguće su i žalbe Evropskom apelacionom sudu.

Ono što se ne može previdjeti, kako piše Crimesite, je nesporna činjenica da je Državno tužilaštvo u slučaju Skaj u najmanju ruku obmanulo sudije (neki advokati kažu: lagalo), a uz to nije bilo transparentno o toku događaja od početka.

Dug put

Advokat Iehudi Moszkovicz osporio je u ponedeljak sud u Mastrihtu. U rekonstrukciji je detaljno objasnio kako su radili holandski specijalisti.

Odluka istražnog sudije o razrešenju od 30. novembra 2018. već je prešla dug put, u potpunosti su ga isplanirali Holanđani. Još 2016. godine policija u Holandiji je otkrila telefone sa Skajom u kriminalnom okruženju i protiv Skaja je pokrenuta sudska istraga. Te godine, Holandija je takođe konfiskovala Ennetcomov server u Kanadi. A 2017. Holanđani su kopirali veliki deo PGPSafe-ovih servera u Kostariki. Bilo je i 9.000 poruka – dijelom na francuskom – od korisnika Skaj-a, uglavnom o trgovini drogom. Holandske pravosudne vlasti su 2017. godine stavili Ekcel fajl na neko vrijeme u fioku, kasnije bi dobro došao.

Krajem novembra 2018. holandski pravosudni sistem je dozna IP brojeve Ski ECC servera, za koje se čini da se nalaze u Rubeu u Francuskoj u velikoj hosting kompaniji OVH. Javni tužilac u Amsterdamu zatražio je od istražnog sudiju ovlašćenje da konfiskuje sadržaj tih servera kako bi se „kasnije prisluškivala i dešifrovala komunikacija“ jer: Samo korišćenje šifrovanih komunikacionih usluga ne može da obezbijedi razumnu pretpostavku [krivice]. Istražni sudija daje ovlašćenje 30. novembra 2018. godine, ali samo za „tehničko istraživanje“ mogućnosti prisluškivanja i dešifrovanja, podsjeća Crimesite.

9.000 poruka

Francuski zvanični izvještaj istražnih sudija i javnih tužilaca naknadno pokazuje kako Holandija kontaktira Francusku. Holandija i Belgija žele da razbiju servere Sky ECC-a jer studije u tim zemljama pokazuju da trgovci drogom koriste Sky u velikim razmjerama. Da bi ubijedili Francuze, Holanđani poklanjaju 9.000 poruka sa PGPSafe-a, zajedno sa porukama na francuskom od korisnika Skaj-a. Francuska će otvoriti sopstvenu krivičnu istragu protiv Sky ECC-a početkom 2019.

Prema grupi holandskih advokata, ova istraga nije ništa drugo do paravan za prikrivanje čisto holandske, visoko specijalizovane operacije. Od tog trenutka, ovlašćenja su francuska, ali u stvari holandska (ili belgijska).

Ne zna se kako je Holandija je razvila specijalnu tehniku pomoću koje poruke mogu da budu čitljive. Dokumenti takođe jasno govore kako su telefone Skaj u Holandiji hakovali Holanđani sa francuske teritorije (uzgred, to zakonski nije moguće bez dozvole suda).

"Dana 14. maja 2020. holandski tehničari u Rubeu izvršili su pretragu sa ciljem da naprave kopiju servera koje koristi Skaj. Holandski detektivi su zapravo konfiskovali servere. Ne Francuska. Francuska nije imala ni znanje.Sve je bila francuska 'državna tajna', saopštilo je Državno tužilaštvo u septembru 2021. godine. Do danas, Državno tužilaštvo u svim sudnicama govori o „francuskoj” istrazi o Skaj ECC - kazao je Advokat Moszkovicz.

Moszkovicz je sudu u ponedeljak rekao: "Tri puta ste dovedeni u zabludu od strane Državnog tužilaštva. Takozvana „francuska istraga“, „francuska teritorija“ i „francusko sredstvo za presretanje“. To jednostavno nije istina. Sve što sam vam rekao nalazi potvrdu u dokumentima. Više nema razloga da se princip poverljivosti smatra primenjivim na Skaj dokumente i istragu Skaj".

Moszkovicz je zatražio saslušanje uključenih tužilaca. On želi dalje da testira uspostavljanje Sky razgovora prije nego što njegov klijent bude eventualno osuđen.

Holandija je osmislila i sprovela istragu Skay pa holandske sudije moraju da provjere i testiraju da li su dokazi iz ovoga zakoniti i pouzdani, stav je advokata u svim Skaj slučajevima koji se trenutno vode. To je zakonska realnost u kodeksima i propisima.  U kojoj meri je pravosuđu i policiji dozvoljeno da krše primjenu pravila kodeksa u borbi protiv najtežeg zločina?, piše Crimesite.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.