Istraživanje: Socijalni nemiri izvjesni u narednih nekoliko mjeseci
Ilustracija

Istraživanje: Socijalni nemiri izvjesni u narednih nekoliko mjeseci

Istraživanje sprovedeno u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji je pokazalo da veliki broj građana strahuje da će inflacija uzrokovati socijalne nemire, proteste i štrajkove.

Organizacije "YouGov" i "More in Common" su sprovele ovo istraživanje koje je pokazalo i to da su troškovi potrepština postali najvažnije pitanje. Ispitanici očekuju da će se socijalni nemiri desiti u sljedećih nekoliko mjeseci. U Francuskoj su četiri od deset ispitanika kazali da priželjkuju obnovu protestnog pokreta Žuti prsluci, prenosi Klix.ba.

Jedan od pet ispitanika je izjavio da je pod sve većim pritiskom zbog toga što je primoran na uštede, dok je jedan od deset rekao da već preskače obroke. Mnogi pretpostavljaju da ekonomska kriza neće kratko trajati, odnosno smatraju da joj se ne nazire kraj.

Većina ispitanika u Poljskoj i Njemačkoj su naveli da posjete više trgovina kako bi pronašli i kupili namirnice po što povoljnijoj cijeni. Takođe većina ispitanika namjerava da tokom predstojeće zime smanji potrošnju energije za grijanje.

Građani u četiri navedene države ne vjeruju da su njihove vlade sposobne da upravljaju krizom. Uočeno je da ne postoji povjerenje u većinu stranaka u kontekstu upravljanja krizom, ali da opozicione, populističke stranke u krizi ostvaruju političke benefite.

Istraživanje je pokazalo da se odgovornim za visoke cijene energenata smatraju Rusija, energetske kompanije i vlade. Pesimizam je široko rasprostranjen, jer je malo onih koji očekuju da će kriza biti okončana u skorije vrijeme, dok jedna od tri osobe nije sigurna da će ikada biti završena.

Takođe većina želi ubrzanu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije i vjeruje da je to način da se brže postigne energetska nezavisnost. Anketom je bilo obuhvaćeno 7.000 punoljetnih osoba u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, prenosi "Euronews".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.