Novoviću opet ugrožea sigurnost: GST-u dodijeljeno još članova policije zaduženih za njegovu 24-časovnu bezbjednost
Foto: Vijesti

Novoviću opet ugrožea sigurnost: GST-u dodijeljeno još članova policije zaduženih za njegovu 24-časovnu bezbjednost

Starješine Sektora za posebne namjene Uprave policije dodatno su juče pojačali 24-časovno lično obezbjeđenje glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Uprava policije time je već drugi put za manje od pola godine brojčano povećala broj policijskih službenika u pratnji GST-a, koji je na funkciju šefa Specijalnog državnog tužilaštva stupio 18. marta ove godine.

”Vijestima” u Upravi policije juče nije odgovoreno na osnovu koje nove procjene - tajne ili javne službe je Novoviću ponovo povećan broj čuvara i zbog kojih novih bezbjednosnih okolnosti i rizika je donijeta takva odluka.

Iz Uprave policije nijesu stigli ni odgovori od koga sve prijeti opasnost za bezbjednost GST-a Vladimira Novovića, jer je on i do sada po broju službenika Sektora za posebne namjene, brojčano bio najbolje čuvana štićena ličnost u državi...

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je Novoviću još prije desetak dana pojačana zaštita, ali je u rotaciji bio manji broj službenika UP, koji su bili zaduženi za njegovu pratnju i bezbjednost.

Dolaskom na funkciju GST-a, dugogodišnji sudija je prema Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije dobio status štićene ličnosti i nekoliko službenika policije, koji su isključivo bili zaduženi da čuvaju njegovu bezbjednost.

Međutim, već početkom maja ove godine, a nakon što je portal Libertass objavio transkripte SKY aplikacije EUROPOLA u kojima se pominje da su službenici policije Petar Lazović i Agencije za nacionalnu bezbjednost Ljubo Milović, navodno, označeni kao članovi kavačkog kriminalnog klana, Novoviću je pojačana bezbjednost.

Broj policajaca zaduženih da štite GST-a povećana je nakon odluke rukovodioca Specijalnog državnog tužilaštva da formira predmet i naloži otvaranje izviđaja nakon serije tekstova i tajnih podataka EUROPOLA, koji su objelodanjeni na portalu Libertass.

Istog dana kada je SDT saopštilo da je ponovo otvorilo izviđaj u tom predmetu, koji je odlukom specijalnog tužioca Saše Čađenovića bio zatvoren krajem januara ove godine, iz te institucije je stigao i odgovor TV “Vijesti” gdje su naveli da postojeće obezbjeđenje GST-a, nije dovoljno.

”Po ocjeni glavnog specijalnog tužioca njegovo postojeće obezbjeđenje nije dovoljno i po njegovim saznanjima procjena njegove ugroženosti još uvijek nije završena”, odgovoreno je tada iz SDT-a.

Tri dana nakon toga, vrh UP-a i Ministarstva unutrašnjih poslova donijeli su odluku da povećaju stepen zaštite Novoviću, ali i direktorici i glavnoj i odgovornoj urednici portala Libertas Oliveri Lakić, koja takođe od ranije ima status štićene ličnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić 7. maja je saopštio da je povećan stepen zaštite Novoviću po mjestu stanovanja i kretanja.

On je tada poručio da će MUP odlučno i sa svim svojim kapacitetima “stati u zaštitu svih onih koji doprinose borbi protiv organizovanog kriminala, vladavini prava i ubrzanom putu ka Evropskoj uniji”.

Nakon što je tada pojačano obezbjeđenje GST-u, iz kabineta premijera Dritana Abazovića za “Vijesti” su kazali da će država stati uz Novovića, Oliveru Lakić i uz sve časne tužioce i istraživačke novinare.

”Nemamo strah ni od koga. Premijer Abazović razgovarao je s glavnim specijalnim tužiocem Novovićem i na tu temu i ohrabrio ga da nastavi borbu bez ikakvih restrikcija, a država će uraditi sve da mu garantuje bezbjednost. Istovremeno, ohrabrujemo ga da nastavi beskompromisnu borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, kao i Oliveru Lakić i sve istraživačke novinare da nastave sa svojim radom, kako bismo zajednički očistili državu od organizovanog kriminala”, poručili su iz kabineta.

I bivšeg GST-a i dalje čuva policija

I bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i dalje čuva Uprava policije, jer je procjena bezbjednosti Agencije za nacionalnu bezbjednost polovinom juna ove godine pokazala da “postoje elementi ugroženosti zbog čega su se stekli uslovi da ga obezbjeđuju pripadnici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata”.

1647403milivojekatniclss

Milivoje Katnić

Uprava policije je na osnovu nove procjene bezbjednosti ANB-a, a shodno članu 6 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, produžila pratnju bivšem GST-u.

Bivši GST na čelu Specijalnog državnog tužilaštva bio je od jula 2015. godine do 17. februara ove godine, a za vrijeme njegovog mandata hapšeno je nekoliko pripadnika kriminalnih grupa, zbog sumnje da su planirali njegovu likvidaciju...

Viši sud u Podgorici je krajem aprila 2022. godine potvrdio optužnicu specijalnog tužioca Miroslava Turkovića protiv kriminalne organizacije, koju su formirali Stefan Đukić i Emil Tuzović, a za koje se vjeruje da su iz ukrajinskog zatvora, gdje se nalaze od maja 2020. godine zbog pokušaja ubistva jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera, planirali i organizovali grupu kako bi likvidirali GST-a, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, policijske operativce, ali i napad na tadašnju sutkinju.

Katnić je u septembru prošle godine kazao da je “najugroženija ličnost u državi”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.