Udruženje pekara: Mogući blag rast cijene hljeba
Ilustracija

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da čine sve da to toga ne dođe

Udruženje pekara: Mogući blag rast cijene hljeba

Cijene hljeba mogle bi blago porasti u budućnosti, kazali su za TVCG iz Udruženja pekara. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će učiniti sve da do novog poskupljenja ne dođe. Moguće poskupljenje naljutilo je građane.

Iako su cijene brašna pale, hljebu i ostalim proizvodima za sada ne mrdaju. I ne samo to. Postoje najave, kako su za TVCG kazali iz Udruženja pekara da ćemo za veknu hljeba u narednom periodu morati možda da izdvojimo još više novca nego do sada.

"Svjetska poizvodnja žitarica, desetak odsto je niža na svjetskom nivou. Ako je to istina, cijena brašna neće sigurno padati nego će rasti i u budućnosti nije za očekivati da cijena hljeba padne nego da blago poraste", kazao je Hasan Ramović iz Udruženja pekara, prenosi TVCG.

I zbog moguće najave poskupljenja građani su ljuti.

Niže cijene brašna ne znače i niže cijene hljeba, jer kako objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, ona zavisi od mnogo drugih faktora. Kako bi sve uradili da do poskupljenja hljeba ne dođe, čelnici ministarstava poljoprivrede i ekonomskog razvoja i turizma sastaće se iduće sedmice sa Udruženjem pekara kako bi našli najbolje rješenje.

"Jedna od tema sastanka je i nabavka brašna po što povoljnijim cijenama kako bi se stvorila što povoljnija klima za proizvođače hljeba u Crnoj Gori, ja vjerujem da ćemo naći modelitet i rješenje da neće doći do poskupljenja cijene brašna u Crnoj Gori", kazao je Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede.

Ukoliko međutim napori nadležnih ne uspiju pa hljebu opet skoči cijena, u Ministartvu poljoprivrede poručuju da će uraditi sve što je u njihovoj moći da građani na svom džepu to ne osjete.

"Istakao bih da ministarvo ima intezivnu komunikaciju sa prirodnim izvorom brašna za Crnu Goru, to je Republika Srbija odakle nabavljamo najveće količine i sa aspekta logistike imamo najjeftiniju cijenu u ovom trenutku i imamo garanciju i dogovor da kako brašno tako i ostale životne namirnice ćemo imati po tržišnim cijenama koje su validne za tržište Srbije", kazao je Cimbaljević.

Logika nalaže da bi pad cijene hljeba trebalo da se desi, smatra ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

"Ja to ne očekujem, u nekom narednom periodu jer veoma je teško kada dođe do rasta cijena da se cijene vrate u normalu, jer cijena ne zavisi samo od cijene osnovnih namirnica nego rizika šta se može desiti u budućnosti", kazao je Mulešković.

Za sada možemo samo da sjedimo i čekamo nove momente i moguća poskupljenja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.