Adžić: Šteta od sajber napada nije nenaknadiva, što prije održati izbore
Filip Adžić

"U narednih 15 dana mnoge stvari će biti jasnije"

Adžić: Šteta od sajber napada nije nenaknadiva, što prije održati izbore

Posljedice sajber napada na Crnu Goru biće brzo sanirane, a osjetljivi podaci i lični podaci korisnika Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu ugroženi, rekao je u intervjuu za Glas Amerike crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić koji je sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom u Njujorku učestvovao na samitu šefova policija zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Adžić i Brđanin su tokom posjete SAD, između ostalih, razgovarali i sa predstavnicima njujorške policije i Federalnog istražnog biroa (FBI), čiji tim stručnjaka pomaže Crnoj Gori da se izbori sa najvećim sajber napadom do sada.

Adžić je u Njujorku razgovarao sa predstavnicima FBI-aja, čiji sajber tim pomaže Crnoj Gori?

Novinari Glasa Amerike su ga upitali šta će biti u fokusu američkih sajber eksperata?

"Očekujem da će nam pružiti podršku kada je u pitanju otkrivanje onih koji su počinili napad na našu državu, ali da će nam isto tako dati neke smjernice kako da se u budućnosti, na najbolji mogući način, zaštitimo od sličnih sajber napada. To nije prvi put da se to dešava u proteklom periodu, uključujući i u drugim članicama NATO-a, i oni su upoznati sa tim. Ista kriminalna grupa koja je napala Crnu Goru, to je u uradila i u drugim članicama NATO-a, i neke su procjene da su od tih kriminalnih aktivnosti već prihodovali blizu 50 miliona eura. To je bio jedan izuzetno sofisticirani napad koji je, prema dosadašnjim preliminarnim informacijama, pripreman nekoliko mjeseci, a možda čak i godinu dana i uložena je velika količina novčanih sredstava da bi se taj napad izveo", pojasnio je Adžić

Dodaje da je prve informacijame koje je dobio iz Crne Gore, pokazju da bitni, osjetljivi podaci nisu ugroženi, napad nije izazvao neke trajne posljedice i da misli da će prilično brzo biti sanirane.

Zahvalio se i drugim državama članicama NATO-a, partnerskim državama koje su pomogle kada je riječ o ovom sajber napadu, a prije svega ističući Francusku, koja je poslala svoj tim za informacionu bezbjednost, ali i druge zemlje koje su se javile i žele da pomognu Crnoj Gori da prevaziđe ovaj problem.

Poručuju da svi zajedno rade kako bi zaštitili podatke i kako bi Crna Gora iz ove situacije izašla sa što manje posljedica.

Upitan je da li je tokom posjete Americi, razgovarao i o drugim vidovima američke pomoći Crnoj Gori da se izbori sa sajber napadima?

"Amerika je jedan od naših najznačajnijih, ako ne i najznačajniji partner. Uvijek pružaju podršku našim institucijama, prije svega bezbjednosnim, i ta pomoć do sada nikad nije izostala. Ono što je produkt ovih razgovora jeste da ćemo nastaviti naše obuke i treninge za službenike Ministarstva unutrašnjih poslova, da ćemo pokušati da iskoristimo njihovo iskustvo i znanje u ovim oblastima, da ćemo imati mogućnost da dobijemo i neke najnovije tehnologije s kojima bi mogli da u budućem periodu odgovorimo na sve sofiticiranije napade koji će vjerovatno biti intezivni u svim državama. Mi kao država moramo da budemo spremni da odgovorimo u punom kapacitetu i očekujem da uz podršku naših partnera i uz sve tehnologije i tehnike koje oni posjeduju, a koje mogu podijeliti sa nama - ali i u uz cjelokupno njihovo iskustvo i znanje iz ove oblasti - da možemo obučiti naše službenike i pripremiti ih da se na odgovoran, profesionalan i efikasan način nose sa ovakvim situacijama", ukazuje Adžić.

Iz Vlade su stizale različite informacije o tome ko je odgovoran za napad – od grupe Kuba rensomver koje je i sam Adžić pomenuo, pa da ima indikacija da napad dolazi iz Rusije, dok je BIRN prenio, pozivajući se na neimenovane vladine izvore, da je moguće da je riječ o "poslu iznutra".

Upitan je da li postoji koordinacija između različitih službi kada je riječ o utvrđivanju odakle napad potiče i da li ima indikacija da je riječ o "poslu iznutra"?

"Ja ne bih, pogotovo sa ovog mjesta, želio da govorim o nekim vrstama spekulacija. Mogu da kažem da sam imao intenzivnu komunikaciju sa ministrom javne uprave Dukajem koji daje sve od sebe i zajedno sa svojim timom pokušava da otkloni ono što jesu posljedice sajber napada. Ono što mi imamo kao informaciju, za sada jedinu, jeste da iza ove aktivnosti stoji kriminalna grupa Kuba. Oni su se i javili posredstvom određenih mejl adresa i tražili komunikaciju sa predstavnicima Vlade Crne Gore. Mi smo odlučili da uz podršku naših partnera pokušamo da otkrijemo i zaista dođemo do onih koji su ovo počinili i da pokušamo da zaštitimo naše podatke, a nikako da pregovaramo sa onima koji su izvršili napad na Crnu Goru", naglasio je Adžić.

Novinare je zanimalo da li su ispostavljali neke zahtjeve?

Ministar unutrašnjih poslova je poručio da će se tome tek govoriti nakon istrage i nakon što dobiju sve informacije.

Zanimalo ih je ima li procjena o pričinjenoj šteti?

"Osjetljivi podaci nisu ugroženi, lični podaci korisnika Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu ugroženi niti napadnuti. Kao što sam rekao, prema prvim preliminarnim informacijama, mislim da šteta nije nenadoknadiva i da šteta nije nekog trajnog karaktera", kategoričan je Adžić.

"Izbori jedino pravedno rješenje, da budu što prije"

Parlamentarna većina, formirana poslije izbora 2020. godine, postigla je sporazum za formiranje nove vlade.

Novinare je zanimalo na čemu će URA, čiji je on potpredsjednik, insistirati tokom pregovora o vladi?

"Mi zaista mislimo da je ovaj model koji i trenutno funkcioniše i najbolji za Crnu Goru. To je najinkluzivniji model koji je već dao velike i značajne rezultate na svim poljima. Za samo 100 dana postigli smo izvanredne rezultate, ne samo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, već i na ekonomskom planu. Imali smo jednu uspješnu turističku sezonu, omogućili povećanje penzija građanima, omogućili veliki broj investicija u Crnoj Gori. Mislim da je ovo bio model koji je trebalo slijediti. Po mom mišljenju, neko je ishitreno, možda iz nekih pobuda koje nisu racionalne i odgovorne za funkcionisanje jedne države, odlučio da taj model promijeni i ono što je naša intencija je da ne blokiramo državu", pojasnio je Adžić.

Da zaista Crna Gora ne gubi ni jedan dan, oni su kako navodi i uvijek do sada odgovorili na poziv kolega iz poslaničkih klupa, kao što uvijek kako navode odgovore na svih kada je u pitanju razgovor.

"Ono što je za nas najbitnije u ovom trenutku je da se nastavi borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, da nastavimo evropski put zbog kojeg i jesmo formirali aktuelnu vladu i uložili sve napore da ubrzamo evropski put koji jeste bio blokiran. U tom smislu su naš prioritet izglasavanje ključnih tačaka koje su blokirale naš evropski put, a tiču se Ustavnog suda, sudskog savjeta i izbora Vrhovnog državnog tužioca. I u tom kontekstu ćemo pokušati da, zajedno sa svima koji su raspoloženi, da odblokiramo proces u Crnoj Gori, damo svoj doprinos i pokušamo da ubrzamo proces pridruživanja Evropskoj uniji", izričit je Adžić.

Novinare Glasa Amerike je zanimalo da li će u pregovorima insistirati da premijer u tehničkom mandatu Abazović ostane na tom položaju? Da li je to uslov URE?

"Ja mislim da trenutno ne postoji osoba koja bi na bolji način vodila Crnu Goru i da ne postoji neko ko je inkluzivniji za sve građane i sve političke predstavnike u našoj zemlji. Ono što mi smatramo je da, ukoliko ovaj model ne može da funkcioniše, a znamo da je izglasano nepovjerenje vladi, da su izbori jedino pravedno rešenje i jedino što građanima treba da ponudimo. Do tada možemo u ovom sastavu pripremati izbore ili u nekom drugom, ali u svakom slučaju, ono na čemu ćemo mi insistirati je da izbori budu što prije. Da građani daju svoj sud i da na osnovu toga formiramo neku buduću većinu", naglasio je Adžić.

Novinare je zanimalo da li će insistirati na mjestu premijera?

"Mi relaksirano ulazimo u proces pregovora, nećemo insistirati na bilo čemu što bi se ticalo ličnih pozicija, niti predsjednika URA-e, niti drugih članova tog pokreta. Dakle, potpuno smo rasterećeni, želimo da odblokiramo proces, želimo da ubrzamo proces, a u kojem pravcu će se on odvijati, zaista ne zavisi niti treba da zavisi samo od Građanskog pokreta URA", jasan je Adžić.

"SAD su saopštile da Demokratski front (DF) ne smatraju partnerom zato što, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, ne podržavaju evropske vrijednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje Evropskoj uniji". Slični tonovi stižu i iz EU.

Upitan je da li je to za URU prepreka za formiranje vlade sa DF-om?

"Za nas i dalje ostaje prioritet evropski put Crne Gore i dobri, kako međudržavni odnosi sa našim susjedima, tako i sa svim partnerskim državama. SAD su jedan od naših najznačajnijih partnera i svakako da nećemo uraditi bilo što bi na neki način kompromitovalo nas pojedinačno ili kompromitovalo naše buduće djelovanje kada je Crna Gora u pitanju...U narednih 15 dana mislim da će mnoge stvari biti jasnije", najavio je Adžić.

SAD traže i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je i jedna od glavnih stavki danas potpisanog sporazuma.

Upitan je šta to konkretno podrazumijeva, kakve si potezi planiraju u tom pogledu?

"Upravo tu dolazimo do onoga što jeste ključni problem, i kada je u pitanju isporučivanje rezultata i kada je u pitanju komunikacija sa našim međunarodnim partnerima. Jasno je da oni od nas zahtijevaju rezultate, da na našem evropskom putu moramo konačno da se izborimo sa onim što jesu negativnosti, a tiču se borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije...Ono što je naša intencija je da u narednom periodu, formiranjem neke stabilnije političke većine, damo dodatni podstrek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručio je Adžić.

Novinare je zanimalo kako vidi tu stabilnu političku većinu?

"Izbori su nešto što bi zaista dalo dodatni legitimitet svim političkim partijama i pokazalo da li su očekivanja pojedinih partija realna ili su pretjerana. Zbog toga treba insistirati da izbori budu što prije i nakon tih izbora, kada dobijemo rezultate, i svi se izmjerimo na političkom tržištu, onda bi trebalo da formiramo vladu koja bi odražavala negdje volju građana i da vidimo koje su to ključne teme, i ključni aspekti na koje treba obratiti pažnju u narednom periodu", pojasnio je Adžić.

"Želimo apsolutnu istinu o tragediji na Cetinju"

Od tragedije na Cetinju protekle su tri nedelje.

Posle masovnog ubistva, najavljeno je da će Komisija ispitiati djelovanje policije koja je na meti kritika zbog, kako se smatra, nedovoljno brze i efikasne reakcije.

Upitan je da li je ispitavanje postupaka policije i dalje u toku i kada se očekuje izvještaj?

"Mi smo na vanrednoj sjednici Vlade koja je imala samo jednu tačku, a ticala se tragičnog događaja na Cetinju, saopštili javnosti da zbog policijsko-tužilačkih aktivnosti nijesmo u mogućnosti da dijelimo informacije sa građanima. Apsolutno nam je jasno i razumijemo potrebu građana da znaju kompletnu istinu vezano za taj nemili događaj koji je nezabilježen u proteklih 30-tak godina u Crnoj Gori. Odmah nakon završetka policijsko-tužilačkih aktivnosti, nakon završetka rada Odeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije, kao i Direktorata za nadzor, i komisije koju ste vi pomenuli, kompletan izvještaj ćemo proslijediti Odboru za bezbjednost i Vijeću za nacionalnu bezbjednost, a nakon toga i građanima da se upoznaju sa svim detaljima. Apsolutno želimo punu istinu, građani imaju pravo da znaju punu istinu vezano za taj događaj, i zaista ne postoji nikakva mogućnost da se od građana nešto sakrije, kada dođe vrijeme da se podaci mogu pokazati", zaključio je Adžić.

.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.