G7 ograničava cijenu ruske nafte; Moskva: Ovakav apsurd nije viđen, postoji opasnost od urušavanja tržišta
Ilustracija

G7 ograničava cijenu ruske nafte; Moskva: Ovakav apsurd nije viđen, postoji opasnost od urušavanja tržišta

Na video sastanku ministara finansija zemalja članica G7 jednoglasno je donijeta odluka o ograničavanju cijena ruske nafte, saopštio je ministar finansija Japana Šunići Suzuki. Zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak odgovara Rusija više neće isporučivati naftu i naftne derivate državama koje odluče da prihvate odluku G7 o maksimalnoj cijeni.

Kako je precizirao, razlog za utvrđivanje limita cijena je potreba da se ograniče prihodi Rusije od energenata, prenio je Sputnjik.

Šefovi ministarstava finansija G7 saopštili su da, u slučaju potrebe, postoji mogućnost dodatnih mjera, kako bi se ostvarila efikasnost sprovođenja ograničenja na cijene ruske nafte.

"Koalicija će razmotriti naredne korake kako bi se osigurala efikasnost sprovođenja ovih mjera, ali postoji mogućnost i da se revidira ta gornja granica cijene ruske nafte u slučaju potrebe“, navodi se u saopštenju koje je objavilo nejmačko Ministarstvo finansija.

Ministri finansija G7 takođe su potvrdili namjeru da zabrane prevoz ruske nafte i naftnih derivata morskim putem, ukoliko oni nisu kupljeni po cijeni koju su oni danas odredili.

Kako je objasnio ministar finansija Velike Britanije Nadim Zahavija, zemlje G7 će zabraniti "usluge poput osiguravanja brodova i finansiranje prevoznika ruske nafte po cijenama iznad utvrđenog praga“.

Zemlje G7 su potvrdile da će, pored ograničenja za naftu, razraditi i mehanizme, koji će omogućiti "ranjivim“ zemljama da i dalje imaju pristup energetskim tržištima, uključujući i iz Rusije.

Istovremeno se pozivaju sve zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju kako bi se smanjila volatilnost na tržištu.

"S tim u vezi, pozdravljamo nedavnu odluku OPEK-a da poveća proizvodnju u svjetlu ograničene ponude“, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 pozvale su "sve zemlje“ da se pridruže inicijativi o ograničavanju cijena nafte iz Rusije.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je da će ograničavanje cijene nafte ubrzati degradaciju ruske ekonomije i da će smanjiti inflaciju u SAD.

"Današnje mjere će zadati snažan udarac ruskim finansijama, ograničiće mogućnosti Rusije da vodi ničim izazvan rat u Ukrajini i ubrzaće degradaciju ruske ekonomije“, saopštila je Jelen.

Kako je dodala, ograničavanje cijena ruske nafte je jedan od najmoćnijih instrumenata kojima raspolaže američka administracija za "borbu protiv inflacije, zaštitu radnika i preduzetnika u SAD i širom svijeta od budućih poskupljenja“.

Novak: Odluku G7 će prije svega platiti evropski i američki potrošači

Ne možemo prihvatiti poslovanje koje nije na tržišnoj osnovi i zbog toga ćemo prestati da prodajemo naftu svim kompanijama i državama koje odluče da prihvate te restrikcije, rekao je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, prenosi Tass.

On je za današnju odluku ministara finansija G7 rekao da predstavlja "potpuni apsurd“.

"To je miješanje u mehanizme tržišta u tako važnoj idustriji kao što je naftna, koja je najznačajnija za obezbjeđenje energetske sigurnosti čitavog svijeta i bez sumnje će voditi samo destabilizaciji i industrije i tržišta“, kazao je Novak.

Prema njegovim riječima, odluku o ograničavanju cijena ruske nafte platiće, prije svega, evropski i američki potrošači, koji se već suočavaju sa izuzetno visokim cijenama energenata.

"Ovo će potpuno uništiti tržište nafte i naftnih derivata“, ocijenio je Novak.

Novak je istakao da nijedna članica Opeka, kao i Indija i Kina, ne podržava ideju ograničavanja cijene ruske nafte.

"Ni od Kine, ni od Indije, ni od bilo kog proizvođača nafte koji učestvuje na tržištu još nisam čuo nijednu pozitivnu reakciju na ovaj apsurd“, rekao je Novak.

Podsjetio je da je embargo na rusku naftu, koju su uveli Evropska unija i SAD, omogućio Rusiji da ostvari veće prihode od prodaje tog energenta, jer se okrenula drugim tržištima, prije svega Indiji i Kini i zaradila je više, iako je prodala manje količine po diskontnim cijenama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.