Cijene hrane u svijetu u padu peti mjesec zaredom
Ilustracija

Cijene hrane u svijetu u padu peti mjesec zaredom

Indeks cijena hrane na svjetskim tržištima UN-ove agencije za hranu u padu je već peti mjesec zaredom u avgustu pošto je nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka doprinio boljim izgledima za opskrbu.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je u petak da je njen indeks cijena, koji prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, prošli mjesec u prosjeku iznosio 138 bodova u odnosu na revidiranih 140,7 za juli.

Indeks je pao s rekordnih 159,7 u martu, zabilježenog nakon ruske invazije na Ukrajinu.

FAO-ov indeks cijena žitarica pao je 1,4 posto na mjesečnom nivou u avgustu. Ponovno su se otvorile ukrajinske crnomorske luke prema diplomatskom sporazumu i povoljni su izgledi za žetvu pšenice u Sjevernoj Americi i Rusiji, objavila je agencija.

Ali, indeks cijena kukuruza porastao je 1,5 posto prošlog mjeseca pošto je vruće i sušno vrijeme smanjilo izglede za proizvodnju u Evropi i Sjedinjenim Državama, dodaje se.

Pale su cijene biljnog ulja, šećera, mliječnih proizvoda i mesa, djelimično zbog povećanih zaliha.

U odvojenoj procjeni ponude i potražnje žitarica, FAO je snizio svoju prognozu globalne proizvodnje žitarica u 2022. s 2,792 milijarde tona na 2,774 milijarde tona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.