Sjednica Skupštine neće danas biti nastavljena: Poslanici danas ne odlučuju o predsjednici Parlamenta Danijeli Đurović
Skupština Crne Gore

Sjednica Skupštine neće danas biti nastavljena: Poslanici danas ne odlučuju o predsjednici Parlamenta Danijeli Đurović

Na početku sjednice Skupštine Crne Gore usvojen je dnevni red na kojem je inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijele Đurović. Na inicijativu poslanika DF-a Slavena Radunovića potpredsjednica Branka Bošnjak dala je pauzu.

Poslanici Skupštine Crne Gore danas neće glasati o prijedlogu za razrješenje predsjednice parlamenta Danijele Đurović. 

Sjednica je prekinuta nakon dogovora stare parlamentarne većine, a kako je potvrđeno o inicijativi za smjenu Đurović poslanici se neće danas izjašnjavati.

Poslanik DF-a Slaven Radunović na početku je zatražio pauzu današnje sjednice, koja bi se nastavila "kad se steknu uslovi za tako nešto". Rekao da je nastala nova situacija nakon potpisivanja sporazuma.

"Imamo novonastalu sitauciju, da se 41 poslanik obavezao da će u roku od 15 dana razriješiti dilemu oko rukovodstva skupštine i da će ta nova/stara većina dogovoriti druge stvari", kazao je Radunović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su se svi potpisnici sporazuma saglasili da se u roku od 15 dana postigne dogovor oko novog rukovodstva sjednice.

"Odlaganje sjednice je stvar predsjedavajuće. Mi smatramo da bilo koji javni funkcioner ne smije da blokira ovaj sporazum", rekao je Koprivica.

On je kazao da se one odluke donesene sa drugom parlamentarnom većinom moraju promijeniti.

"Tako bi svi stavili do znanja da želimo istinski reset odnosa i da je iznad bilo koje fiunkcije opšti interes", rekao je Koprivica.

Andrija Popović  iz Liberalne partije smatra da se sjednica ne može odlagati nakon što je usvojen dnevni red. On je kazao da je danas unižen parlament od strane poslanice Danijele Đurović jer su poslanici više sati čekali da bi se "proruska, prosrpska trojka dogovorila".

"To je svjesno urađeno kako bi nas sve zajedno ponizili", rekao je Popović.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak dala je pauzu i kazala da će poslanici o nastavku sjednice biti obaviješteni.

Podsjećamo, početak sjednice Skupštine bio je zakazan za 12 sati ali je prije toga održan sastanak parlamentare većine iz 2020. godine na kojem je potpisan sporazum i dogovorila da će formirati novu Vladu.

Sastanak je organizovan na inicijativu Demokratskog fronta.

Inicijativu za smjenu Đurović podnijeli su poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore. U obrazloženju inicijative za smjenu Đurović se podsjeća da je osnovna obaveza predsjednka Skupštine da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakon i parlamentarni Poslovnik.

Ocjenjuje se da je predsjedavanje Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.

"Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o doslednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi instituclja u pravosuđu , tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore", kaže se u predlogu.

Podsjeća se da je Đurović na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Đurović je ranije kazala da od njene smjene, o kojoj bi trebalo da se glasa u petak, niko ne bi profitirao.

"Sve dok ne bude definisana nova parlamentarna većina, ne smijemo dozvoliti da Skupština ne funkcioniše u punom kapacitetu", kazala je Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.