U Kaliforniji krenuli prvi požari: Čitava oblast u stanju pripravnosti, talas novih temperatura pokazatelj da su klimatske promjene već tu
Foto: Reuters

U Kaliforniji krenuli prvi požari: Čitava oblast u stanju pripravnosti, talas novih temperatura pokazatelj da su klimatske promjene već tu

Čitava Kalifornija je u stanju pripravnosti zbog najavljenog toplotnog talasa. Prvi požari već bukte, kao nova opomena da su klimatske promjene već sada postale nesnošljive, a borba sa istim djeluje zakasnela.

Prvi dan udarnog toplotnog talasa donio je nove rekorde visoke temperature u oblasti Los Anđelesa. Ujedno i nove požare.

Vudlend Hils je dostigao temperaturu od 44.4 stepena, oborivši prethodni dnevni rekord od 43.8  stepeni postavljen 31. avgusta 1998, prema kancelariji Nacionalne meteorološke službe u Oknardu.

"Temperatura bi mogla da nastavi da raste i taj trend nije završen“ rekli su lokalni meteorolozi.

Rekordi su oboreni širom Kalifornije. Burbank – 45 stepeni (prethodni rekord iz 2017. iznosio je 42.2). Sandberg – 37.7, što je za stepen više nego ikada prije, dok je najviša temperatura u Lankasteru od 42.7 stepeni izjednačila dnevni rekord postavljen davne 1948. godine. Meteorološka služba San Dijega je takođe izvijestila o dva oborena temperaturna rekorda koja su srušena.

Ajdlvajld je dostigao 35.5 stepeni, oborivši prethodni rekord  postavljen 2017. godine za jedan stepen. I gradić Kampo, gradić jugoistočno od San Dijega u blizini granice između SAD i Meksika, dočekao je novi temperaturni rekord postavljen prije 25 godina.

Možda laicima ovih stepen i "kusur“ povećanja i ne izgleda toliko dramatično, ali po meteorolozima su ovo dokazi da Zemlja gori, i da su klimatske promjene već sada postale nesnošljive, a borba sa istim djeluje zakasnela, ako uopšte i postoji.

Nesnosne vrućine odvijaju se po kalkulacijama prognostičara, koji su upozorili da će period tokom cijele nedelje biti brutalan, uključujući i vikend, i početak sljedeće nedelje, pa je zamjenik načelnika okruga Tomas Evald je upozorio da "ovo vjerovatno nije jedini požar koji će zadesiti okrug Los Anđelesa tokom sledeće nedelje“.

Naučnici kažu da klimatske promjene pogoršavaju efekte "toplotne kupole“, koja obično donosi teške uslove, dok ljeto blijedi u jesen i čini ga smrtonosnijim za ljude koji ne mogu da traže pomoć.

Požari

Sa prvim danom septembra neželjeni efekti kardinalno visokih temperatura dolaze na naplatu. Ekipe se bore sa požarom u blizini autoputa 5 u blizini Lejk Hjuz Rouda u blizini Kastaika, gdje je izgorelo oko 2000 hektara šume.

Pošto su u Kaliforniji požari učestali, tamošnje službe nisu iznenađene "snijegom u decembru“, kako to umije da bude slučaj kod nas kada je recimo u pitanju zima. Oko 250 vatrogasaca sa vatrogasnom službom okruga Los Anđeles bilo je pri ruci da pomogne u suzbijanju požara, zajedno sa 115 vatrogasaca Šumske službe Sjedinjenih Država i 15 različitih letjelica za bacanje vode – osam tankera i sedam helikoptera. Za noć koja slijedi pripremljena su i tri helikoptera sa noćnom vizijom, od kojih svaki može da ispusti do 14,000 litara.

Ali nekada ni to nije dovoljno u borbi protiv prirode, najviše zbog jakog jugozapadnog vjetra, koji vatru gura ka šumama.

Autoput I-5 je posebno ugrožen (na slici ispod), ali je olakšavajuća okolnost što za sada vatra ne ugrožava javne ustanove i stambene zgrade, iako su stanovnici u blizini vatrene stihije evakuisani, a škole rade pod posebnim režimom.

166201115406314197350781024x720

Foto: Reuters

Alarm u Kaliforniji

Današnji požar je alarm za kompletnu Kaliforniju, u kojoj gotovo da nema oblasti koju ne može da zadese slične muke.

Sa ovim toplotnim talasom, veoma je vruće i suvo, i svaki mali požar za tren oka postaje buktinja. Stoga je "Nacionalna šuma Los Anđelesa“ izdala saopštenje još prije dvije nedelje prešla sa "visoke“ na "veoma visoku“ opasnost od požara.

Širom Kalifornije su upozorenja za one koji žele da se rekreiraju, putuju, koriste javne površine u prirodi, da budu ekstremno pažljivi i obazrivi.

Na dnevnom nivou širom svijeta stižu opomene (gore i šume u Amazonu), osjetili smo ih i mi tokom čitavog ljeta, ali djeluje da će temperature morati da zaokruže cifru od 50, da bismo kao čovječanstvo revidirali svoje prioritete, i izmestili prirodu na mjesto koje zaslužuje. Ili će ona to sama učiniti umesto nas.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.