Ljekovi koji mogu da vas učine zaboravnima

Ljekovi koji mogu da vas učine zaboravnima

Lijekovi mogu da prouzrokuju širok raspon nuspojava - neke neprijatne, a druge veoma opasne.

“Jedna od opasnijih nuspojava koja se često zanemaruje je zaborav”, kaže dr Dejvid Katler iz zdravstvenog centra „Providence Saint John’s“ u Santa Monici u Kaliforniji.

On smatra da je jedan od razloga zašto se zaborav može zanemariti je taj što se zaboravnost prouzrokovana lijekovima često ne može razlikovati od zaborava uzrokovanih bolešću.

Za neke ljude, suptilni gubitak pamćenja može da preraste u problem koji utiče na njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih kognitivnih zadataka.

Tablete za spavanje

Ako patite od hroničnog lošeg sna, tablete za spavanje mogu vam pomoći da se bolje odmorite. Ali, stručnjaci upozoravaju da uzimanje tableta za spavanje duži vremenski period može dovesti do pojave ozbiljnih nuspojava, uključujući gubitak pamćenja i druge oblike kognitivnog oštećenja.

Dr Katler kaže da kad god je to moguće, nesanicu treba liječiti kognitivnom bihevioralnom terapijom “koja može da izbegne probleme s pamćenjem i poboljša mentalnu oštrinu kako se navike spavanja poboljšavaju“.

Antidepresivi

Antidepresivi su vrsta lijekova koji ispravljaju hemijske neravnoteže u mozgu, čime se smanjuju simptomi depresivnih poremećaja. Međutim, „Harvard Health Publishing“ napominje da postoji nekoliko vrsta antidepresiva koji mogu da prouzrokuju zaborav, uključujući paroksetin, amitriptilin, desipramin ili nortriptin.

Stručnjaci sa Harvarda kažu da, ako osetite gubitak pamćenja povezan sa ovim lijekom, morate da razgovarate sa svojim doktorom kako biste prešli na drugi antidepresiv za koji je manje vjerovatno da će prouzrokovati ovu nuspojavu. Opcije rijeđe povezane sa gubitkom pamćenja ili zaboravom uključuju fluoksetin ili sertralin, duloksetin ili venlafaksin.

Lekovi za inkontinenciju

Antikolinergici se koriste za liječenje urinarne inkontinencije, kao i drugih stanja kao što su visoki krvni pritisak, astma i Parkinsonova bolest.

Ali, studije su otkrile da mnogi lijekovi za inkontinenciju mogu da prouzrokuju gubitak pamćenja i druge oblike kognitivnog pada blokiranjem acetilkolina, hemijskog glasnika uključenog u mnoge tjelesne funkcije.

„Naša poruka je da budemo oprezni kada koristite ove lekove”, rekao je za „NBC News“ dr Džek Tsao, neurolog američke mornarice koji je vodio studiju o antikolinergici i gubitku pamćenja, piše MSN, prenosi N1 Zagreb.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.