Adžić i Brđanin u posjeti FBI
Foto: Twitter

Radna posjeta SAD-u

Adžić i Brđanin u posjeti FBI

Prvog dana radne posjete SAD-u, delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova/Uprave policije koju čine ministar Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, sa saradnicima sastali su se sa predstavnicima Federalnog istražnog biroa, kako bi razmotrili dalje modalitete saradnje i podrške FBI-a crnogorskim kolegama. Ovom prilikom, kako je saopšteno, organizovan je susret sa vršiocem dužnosti glavnog specijalnog agenta, kao i predstavnicima Oligarh tima i Odjeljenja za organizovani kriminal.

Predstavnici FBI-a su sa crnogorskim kolegama razmijenili iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i razmotrili tekuće istrage koje omogućavaju odličnu priliku za dalji razvoj partnerstva.

Adžić je pohvalio saradnju koju crnogorska policija ima sa FBI-om, i zahvalio na podršci koju crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova/Uprava policije dobija kako od Biroa, tako i ostalih službi za sprovođenje zakona SAD-a.

"Rezultati koje ostvarujemo proizvod su dobre saradnje koju imamo sa našim međunarodnim partnerima i podrške koju nam u kontinuitetu pružaju”, poručio je ministar.

Brđanin je podsjetio na saradnju crnogorske policije sa FBI, u okviru koje su prethodne godine uspješno sprovedena kriminalistička istraživanja u odnosu na komunikacije sa kriptovanih uređaja.

Takođe, direktor je informisao sagovornike i o sadržaju nacrta Strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Usvajanjem ovog dokumenta u Crnoj Gori biće stvoren multidisciplinarni, integrisani i cjelovit pristup svih relevantnih aktera, u kontekstu definisanja i realizacije strateških i operativnih prioriteta rada u cilju prevencije i suzbijanja oblika transnacionalnog kriminaliteta.

Ovom prilikom posebno je naglašen doprinos Kancelarije Međunarodnog programa za obuku u krivičnim istragama Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP) u okviru ovog projekta.

Dodaje se da su predstavnici obje strane ukazali su ovom prilikom na važnost razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi i ponovili otvorenost za unapređenje saradnje u svim segmentima od obostranog interesa.

"Važno je naglasiti i da je pravni ataše FBI-a za Crnu Goru, Srbiju i BiH, Kenet Brajan, iskazao spremnost FBI-a za konkretnu podršku crnogorskim kolegama u odnosu na aktuelne sajber napade, na čemu se već radi", zaključuju iz MUP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.