Stejt department: Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima
Stejt department

Stejt department: Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima

"Sjedinjene Države razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtjev za podršku, koji bi Vlada Crne Gore mogla da uputi", saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt departmenta povodom učestalih sajber napada na vladinu infrastrukturu.

"Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom", ističe se u kratkom reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle nedelje je izrazio i NATO.

O sajber napadima na Crnu Goru i vidovima podrške koju SAD i druge članice Alijanse mogu da pruže Podgorici, u ponedeljak su razgovarali potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, objavljeno je na Tviter nalogu crnogorskog Ministarstva odbrane.

Crna Gora veoma cijeni brzi odgovor saveznica sa kojima će nastaviti da radi na zaštiti i saniranju posljedica ovog izuzetno snažnog i dobro organizovanog napada", navodi se u objavi na Tviteru.

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u ponedjeljak da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpjeti trajne posljedice, i iznijeli procjenu da je napad koštao izmedju 100.000 i 2,5 miliona eura.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je da nije bilo zahtjeva za otkup kompromitovanih podataka, te da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima indikacije da ti napadi dolaze iz Rusije.

Zbog sajber napada, prošle nedelje je zasijedalo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je formiranje operativnog tima da bi se djelovalo preventivno i dodao da će Crna Gora tražiti ekspertsku pomoć međunarodnih partnera.

Abazović je poručio uoči sjednice da su sajber napadi politički motivisani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.