Želite da očuvate zdravlje jetre? Četiri vrste povrća su najbolja opcija

Želite da očuvate zdravlje jetre? Četiri vrste povrća su najbolja opcija

Iako jetra ima sposobnost regenerisanja, podrazumijeva se da hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na nju. Određene vrste povrća mogu vam pomoći da očuvate njeno zdravlje.

Na prvom mjestu je cvekla. Istraživanje je pokazalo da je cvekla naročito korisna za zdravlje jetre jer sadrži antioksidanse betalaine, koji imaju antikancerogena svojstva.

Brokoli bi takođe trebalo jesti češće jer smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokoli je idealna namirnica jer je možete jesti uz svaku vrstu obroka.

Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje kiselog kupusa. Pun je vitamina i minerala te poboljšavaju probavu i funkcionisanje jetre. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da kiseli kupus povećava nivo detoksikacijskih enzima u jetri i plućima.

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i špinat, su takođe naročito korisni za zdravlje jetre. Puni su antioksidansa koji štite organizam od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.