Patrijarh Porfirije služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Savina: Zagrlite svakoga ko dolazi u ovaj grad, bez obzira kako se Bogu moli i kom narodu pripada
Patrijarh Porfirije, Foto: Mediabiro

Patrijarh Porfirije služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Savina: Zagrlite svakoga ko dolazi u ovaj grad, bez obzira kako se Bogu moli i kom narodu pripada

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je jutros u manastiru Savina Svetu arhijerejsku liturgiju povodom obilježavanja slave manastira, Velika Gospojina, uz sasluživanje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, episkopa pakračko-slavonskog Jovana, dalmatinskog Nikodina, episkopa šabačkog Jeroteja i sveštenstva.

Patrijarh Porfirije od juče boravi u trodnevnoj posjeti Herceg Novom povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina, a na poziv Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Jutrošnjoj liturgiji prisustvovali su, pored predstavnika Opštine Herceg Novi na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem, brojni gosti, među kojima: predsjednica  Danijela Đurović i poslanici Skupštine Crne Gore, ministri Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Vladimir Joković, Dragoslav Šćekić i Momir Vojinović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Nenad Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama u Vladi Republike Srbije, Vladimir Roganović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, predsjednici Opština Boke kotorske, hercegnovski imam, efendija Husein Hodžić.

"Sveti Sava i Stefan arhiđakon dva su kamena vjere, kojima molitva ispunjava čovjekovo srce, um i biće ljepotom, radošću, ljubavlju, mirom i svime što čini dar Svetog duha", kazao je u besjedi patrijarh srpski Porfirije.

"Pravoslavna, jevanđeljska vjera je vjera naših otaca. Uobličila je sve ono što mi kao Sloveni i duhovni narod jesmo. Presveta je Bogorodica preko svog omofora, kao preko mosta, spaja jaz između ovog svijeta i carstva Božijeg", rekao je Patrijarh.

Poručio je da mržnju treba preobražavati molitvom Bogorodici: "Neka vam Gospod podari mir, radost i ljubav i jedinstvo, ali u dobru i vjeri, ljepoti i radosti, a ne jedinstvo koje nas odvaja od Boga. Tako jedinstveni zagrlimo i zagrlite svakoga ko dolazi u ovaj grad, bez obzira kako se Bogu moli i kom narodu pripada. Zagrlite sve, jer samo tako ćete osjetiti zagrljaj presvete Bogorodice, samo tako će njen omofor biti most koji vas vodi iz ovoga svijeta u Carstvo božije", poručio je Patrijarh.

Uslijedila je sveta pričest, potom i lomljenje slavskog kolača, a nakon Svete arhijerejske liturgije priređen je kulturno umjetnički program.

Večeras od 18 sati biće održana Večernja litija, a od 20.30 sati predstavljanje izabranih dijela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Svečana akademija u čast 640 godišnjice od osnivanja Herceg Novog, biće održana 29. avgusta od 19.30 sati na Kanli kuli, nakon čega će uslijediti program "Đedov sabor – Od Dunava do mora sinjega", posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti patrijarh Porfirije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.