Martinović: Najozbiljniji udar na građnski mir, ako institucije ne reaguju, to je smrt demokratije

SPC se naoružavala preko "Škaljaraca"?

Martinović: Najozbiljniji udar na građnski mir, ako institucije ne reaguju, to je smrt demokratije

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima 2020. godine se naoružavala, a oružje je trgovala preko jednog od crnogorskih kriminalnih klanova – škaljarskog, kako bi bila spremna za građanski rat u slučaju da izborni rezultat bude nepovoljan – proizilazi iz teksta M portala, koji je juče objavio vrlo uznemirujuću prepisku iz Skaj aplikacije.

Ovaj portal u posjedu je komunikacija mafijaških klanova sa "Skaj“ aplikacije.

Iako je M portal tekst objavio rano ujutro, tužilaštvo se oglasilo tek sinoć poslije 21 sat, saopštavajući da Više državno tužilaštvo preduzima neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda, te da je formiran predmet "povodom objavljenih transkripata u medijima koji se odnose na nabavku naoružanja i pripremanje oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini“.

"U daljem toku postupka preduzeće se sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se donijeti odluka u predmetu", navedeno je u saopštenju koje potpisuje rukovoditeljka Tužilaštva Lepa Medenica.

Narudžbina - 100 komada pušaka

M portal juče je prenio da samo jedna iz niza komunikacija koju su Europol i partnerske službe bezbjednosti dešifrovale, otkriva kako su, iza političkih kulisa, pripadnici kriminalnog klana, sveštena lica i njima bliske osobe provodili tri ljetnja mjeseca u susret izborima.

Risto Mijanović sa Cetinja, pripadnik OKG "Škaljari“ sa podebelim kriminalnim dosijeom, u periodu od 6. juna 2020. do kraja septembra iste godine, piše M portal, poslao je čak 11.315 poruka u "SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom "4BM573, B40B01W“.

Službe bezbjednosti su utvrdile da je Mijanović sve poruke razmjenjivao sa Nikolom Dedovićem, rođenim bratom Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, koji je ubijen u Atini 19. januara 2020. godine, zajedno sa svojim bliskim saradnikom Stevanom Stamatovićem.

Portal prenosi da u analizama "SKY ECC“ prepiski službe bezbjednosti, između ostalog, bilježe sljedeće:

"24. 06. 2020. Mijanović informiše Dedovića da mu je "crkva“ (SPC) tražila nabavku 100 komada jurišne puške "AK-47 Kalašnjikov“, u cilju organizovanja oružanog otpora (ne precizira se koji događaj zahtijeva oružani otpor - radna pretpostavka - u slučaju nepoželjnog ishoda na predstojećim opštim izborima u Crnoj Gori /ukoliko mirni protesti ne ishoduju poželjnim razvojem događaja).

Mijanović, piše M portal, navodi da je dio saznanja "pribavio od lica Knežević Mitar (blisko lice OKG "Škaljari“), a na osnovu činjenice da je brat Knežević Mitra svešteno lice Knežević Ostoja“.

Tog 24. juna 2020. godine Risto Mijanović piše Nikoli Dedoviću, između 20 sati i 27 minuta i 21 sat:

"Dize se ovaj narod/ Brate/ Polako/ Dolje/ Brate traze mi 100 kalasa/ Da nabavim/ Crkva place/ Pisali mi/ Da brate/ Traze mi/ Sve sta ima/ Da kupuji odma/ Mitru je brat iguman", ukupno je 13 pisanih poruka poslije kojih slijede glasovne.

Mijanović nakon glasovnih poruka opet piše Dedoviću:

"Daj ja podrsku/ Oruzja sve/ Samo da pale auta/ Muriji lome/ Lokale sve", poslije čega opet slijedi glasovna poruka.

Poslije nje nastavlja se pisana komunkacija:

"Crkva/ Finasira/ Nabavku/ Za NK", četiri su pisane poruke, a onda je ponovo registrovana glasovna.

Mijanović potom piše:

"Al ove stiti NATO/ Da I'm prebacimo/ Brate imamo naoruzanja samo da se osluce/ I kupimo al/ Dobro brate/ Kaze mitar imaju para/ Samo da se donese da se usteka/ Cim Oni kupuju/ Mozes mislit/ Nece zivi izac oni/ Do kraja ce ic/ Sigurno a onda gradjanski/ Rat/ Tesko brate/ Pljevlja/ Bijelo polje/ Rozaje sve srbi/ Samo svo da krenu nemaju dje/ Drzava/ Da pale auta im", pisane su poruke, prije nove glasovne.

U nastavku Mijanović piše:

"Kome sve/ Izloge/ Napanu/ Voli/ Svaki/ Lakovic/ Da kradu/ E tu he onda problem/ Na vise lokacija/ Uoanu/ Upanu/ Da da fantomke sve/ I sve pale/ Lome", uznemirujuće su poruke koje je prenio M portal.

Tužilaštvo hitno da reaguje

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, doskorašnji član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika Velimir Rakočević za Pobjedu je ocijenio da je ovo, do sada, najzlokobnije i najalarmantnije što je pročitao u medijima i ističe da je sama namjera za krivično djelo naručivanje oružja dovoljna za iniciranje postupka.

"Sadržaj ove komunikacije ukazuje na činjenicu da je postojala izuzetno visoka opasnost po najvažnije vrijednosti države i to u jednom vrlo osjetljivom trenutku – uoči parlamentarnih izbora. Ukoliko je ova komunikacija autentična, imamo spregu pojedinih militantnih struktura koje, očigledno, nijesu prezale čak ni od toga da izazovu stradanje crnogorskih građana, i mafije", naglašava Rakočević.

I na prvi pogled, dodaje naš sagovornik, kada se analizira ova komunikacija, očigledni su elementi krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, prije svega krivično djelo - pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti države.

"Za učinioce ovakvih krivičnih djela predviđaju se posebna pravila i stiču se uslovi da se reaguje mnogo brže nego kod drugih, a pokušaj se smatra dovršenim zločinom, dok se pripremne radnje tretiraju kao samostalno krivično djelo", objašnjava Rakočević i dodaje da je otežavajuća okolnost je vrijeme izvršenja.

Kategoričan je da je zbog svih ovih elemenata neophodno da se ovaj slučaj što prije detaljno istraži i da se državno-tužilačka organizacija hitno oglasi.

"To očekuju građani, jer je ovo do sada, vjerovatno, najzlokobnija informacija koju smo mogli pročitati. I Tužilački savjet bi trebalo da bude aktivniji i oglasi se kako bi institucije reagovale blagovremeno i kako ne bi ostavile bilo kakvu sumnju da ovo nije prioritet. Ovo mora da bude prioritet i mora se do detalja istražiti", kategoričan je Rakočević.

Smatra i da, nakon slučaja pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. ovo ne smije da se tretira kao slučajnost.

"Nije slučajno to što se na svakih četiri godine ponavljaju ovakve stavri. Mnogi su govorili i za događaje iz 2016. da nijesu ozbiljni. Mora se utvrditi ko je bio organizator, naručilac oružja, jer on mora imati umišljaj a taj umišljaj je uperen na ugrožavanje vitalnih vrijednosti države - slobodu i prava građana i njihov život i tijelo, te ustavno uređenje. Zato javnost mora biti obaviještena", poručio je Rakočević.

Komentarišući kasnu reakciju tužilaštva on vjeruje da „imajući u vidu ozbiljnost i količinu inkriminišućih informacija, vjerovatno, im je trebalo vremena za analizu i provjere“.

Ima li oružja u vjerskim objektima?

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava pozvao je sve nadležne državne institucije da hitno ispitaju istinitost podataka i navoda koji su doprli u javnost, a tiču se navodne trgovine oružjem za potrebe Crkve Srbije - Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i da preduzmu radnje i mjere za koje su, po zakonu, nadležni i obavezni.

"Posljednji u nizu presretnutih razgovora, kao i ranije objavljeni snimci, koje još niko nije demantovao - niti zvanično reagovao, što posebno zabrinjava - a čiji sadržaj i ličnosti koje se eksplicitno pominju, uključujući predsjednika Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu, moraju neodložno biti predmet istrage nadležnih državnih organa. Njihova pasivnost i nečinjenje ne samo što upućuju na njihovu arbitrernost, tj. na selektivnu i politički motivisanu primjenu zakona, već izazivaju - sasvim logičnu i opravdanu - nesigurnost i strah kod građana", upozorili su iz CHO.

Pozvali su nadležne da urgentno provjere da li se i u kojim vjerskim objektima u Crnoj Gori skladišti oružje i pokrene proceduru za oduzimanje.

Saopštenjem su se javnosti obratili i iz Demokratske partije socijalista zahtijevajući da Tužilaštvo hitno ispita medijske navode o nabavci kalašnjikova i eventualnom planiranju oružanog otpora za izbore 2020. godine.

Portparol i poslanik ove partije Miloš Nikolić istakao je da navodi iz transkripata koji su objavljeni, "iz kojih slijedi da se u predvečerje posljednjih parlamentarnih izbora 2020. u tim krugovima razgovaralo o nabavci kalašnjikova i oružanom otporu, zabrinuo je čitavu javnost, ali očigledno ne i nadležne organe“.

"Začuđuje činjenica da tužilaštvo, bez komentara prelazi preko informacija koje su uznemiravajuće i koje povezuju konkretna lica iz jedne vjerske zajednice sa ljudima iz kriminalnog miljea i sugerišu na zavjeru i izazivanje haosa u državi, koji su navodno planirani, da se izbori nijesu završili onako kako je odgovaralo ovim krugovima", upozorio je Nikolić, uz konstataciju da u ovoj partiji ne žele da vjeruju „da smijenjeni premijer svojim komentarima i očekivanjima određuje prioritete nadležnih“.

Srpski istoričar Milivoj Bešlin rekao je Gradskoj televiziji da je zaprepašćujuće da državne institucije ćute na navode M portala, uz ocjenu da "ne čudi spremnost Vučićeve Crkve Srbije da se služi kriminalnim metodama, uz podsjećanje da se "po istoj matrici ponašala prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju“.

Poručio je i "da je važno da Evropska unija, njene institucije i institucije Sjedinjenih Američkih Država ne ignorišu“ informacije koje je objavio M portal.

"Evropski parlament je u rezoluciji imao snažnu osudu političkog djelovanja SPC, ali to nije dovoljno", kazao je on, konstatujući da je krajnji cilj Crkve Srbije u Crnoj Gori denacionalizacija Crnogoraca.

Ko je Mitar Knežević

Mitar Knežević, kojeg Risto Mijanović navodi kao vezu sa Crkvom Srbije, bio je dio sedmočlane kriminalne grupe koja je 20. oktobra 2021. godine opljačkala nikšićku poštu i ubila pripadnika službe obezbjeđenja Ljubiša Mrdaka.

I prije ovog zločina Knežević je imao podebeo dosije.

Pobjeda ga je pominjala u tekstovima u susret nasilnoj inauguraciji mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra prošle godine. Upozorili su kako poručuju pred inauguraciju na ekstremističke grupe koje su se pripremale da brane manastir, uz podršku predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića.

1636152732mitarknezevic

Mitar Knežević

Tada smo pisali da jednu od grupa "žestokih momaka“ predvodi Knežević, bezbjednosno interesantna osoba, pored ostalog, dva puta hapšen u Bosni i Hercegovini. Prvi put 2010. godine, kada je skupa sa bosansko-hercegovačkim policajcem Nebojšom Novićem iz Kotor Varoši i osuđenikom na dopustu iz Doboja Vanjom Panićem uhapšen nedaleko od graničnog prijelaza Deleuša u BiH. Sva trojica su osumnjičena da su opljačkali poslovnicu Prve banke i odnijeli 27.500 eura.

Šest godina kasnije Knežević je bio uhapšen zbog pljačke benzinske pumpe "Nastro“ u naselju Srpske toplice u Banjaluci. U tužilaštvu je priznao djelo i "izrazio kajanje“.

Pisali smo i da je gonjen i procesuiran zbog nasilničkog ponašanja, jer je u dva navrata u Nikšiću pretukao i mučio svoju djevojku (ime i prezime poznati redakciji).

I tada smo objavili da je on rođeni brat Ostoje Kneževića, sveštenika Crkve Srbije, sada ličnoga sekretara Joanikija Mićovića. Godinama je bio nastojatelj Sabornog hrama u Nikšiću, a nakon izbora Mićovića za mitropolita u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ima trostruku službenu ulogu: lični sekretar Mićovića, zatim, umjesto Gojka Perovića, namjesnik arhijerejskoga protoprezviterijata (obuhvata sve parohije na teritoriji Prijestonice) i paroh 2. parohije cetinjske.

Na mjestu nastojatelja Sabornog hrama u Nikšiću zamijenio ga je kontraverzni sveštenik Mijajlo Backović.

Ko je Risto Mijanović

Cetinjanin Risto Mijanović hapšen je nekoliko puta zbog više krivičnih djela. U februaru 2021. godine hapšen je na Jahorini sa još dvije osobe zbog planiranja likvidacije šefa kavačkog klana – Radoja Zvicera.

Srpski mediji tada su pisali i da je Mijanović bio akter par napada na pripadnike kavačkog klanai da je jednom nasred ulice pucao na jednog člana ovog klana.

U septembru 2018. godine sa još dvojicom pritvorenika u zatvoru u Spužu pretukao je jednog pritvorenika.

Hapšen je 2013. u regionalnoj akciji "Grom“, zajedno sa ocem Radovanom i tada maloljetnim bratom, kojom je razbijen krijumčarski lanac šverca droge.

U avgustu 2012. godine privođen je zbog sumnje da je sa ocem Radomirom Mijanovićem na Cetinju demolirao automobil jednog Podgoričanina, kojem su tada nanijeli lakše povrede.

Martinović: Ako institucije ne reaguju, to je smrt demokratije

Ugledni advokat Nikola Martinović istakao je za Pobjedu da „ako ima i traga istine u onome što je objavio M portal, o tome da postoji potreba za 100 automatskih pušaka i da će te puške da plati Srpska pravoslavna crkva to je najozbiljniji udar na građnski mir, na ustavno uređenje i uopšte na pravni poredak u Crnoj Gori od Drugog svjetskog rata do danas“.

"Tužilaštvo i svi politički akteri u Crnoj Gori i cijelo građansko društvo moralo bi da se zabrine ako išta u ovome ima istinito. Čak i ako nema. Onda bi trebalo da se zabrinu i zabrinemo o tome da se ovako ozbiljne lažne vijesti mogu uopšte širiti", poručio je on.

Da bi se otklonila dilema, naglašava Martinović, neophodno je da svi državni organi hitno reaguju.

"Najpozvaniji da se oglase u ovom trenutku su policija i tužilaštvo, a mogu da ćute samo iz dva razloga - ili su politički instruirani, kako ih dio političke javnosti optužuje, pa ne žele da diraju jednu od strana koja se pominje u tim transkriptima, ili nemaju sposobnosti da rade svoj posao" ističe sagovornik Pobjede.

Treći razlog, kaže on, ne može da postoji.

"Hoću da vjerujem da su oni nešto pokrenuli, inicirali ovim povodom, jer i dalje hoću da vjerujem da u Crnoj Gori postoje institucije i da se i ovakav problem može institucionalno riješiti, jer nam je alternativa građanski rat. Hoću da vjerujem da imaju kapacitet i hoću da vjerujem da im treba nešto malo vremena", ističe Martinović.

Kategoričan je da „mediji moraju da insistiraju, identično kao i politika, da se ovo pitanje definitivno riješi“.

"Da li neko u Crnoj Gori ima kapacitet da traži nabavku 100 automatskih pušaka kako bi se ustavno uređenje narušilo, kako bi se narušili međunacionalni i uopšte društveni odnosi. Ako u zemlji od 600.000 stanovnika imate grupu koja ima na raspolaganju 100 kalašnjikova, što znači da imate najmanje 100 ljudi naoružanih automatskim oružjem, to vam je u državi sa toliko malo populacije, sa toliko malim prostorom, jasno da je to građanski rat", upozorio je Martinović.

Ako institucije ne budu reagovale na ovako ozbiljnu prijetnju društvu u Crnoj Gori, onda nam, poručio je Martinović, institucije ne trebaju.

"Onda će pravo da važi samo za sitne i male, što predstavlja smrt demokratije", zaključio je on.

Joković: Netačno pisanje, poznajem ljude iz SPC 

Predsjednik Socijalističke narodne partije i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Vladimir Joković ocjenjuje da su transkripti koje je objavio M portal "netačno pisanje i potpune izmišljotine“.

"Smatram da je ovo netačno pisanje. Isto bih reagovao kao da su napisali da su tražili 100 atomskih bombi. Dakle, potpune izmišljotine, poznajem te ljude. Znam kako funkcioniše srpska pravoslavna crkva i ovo su pisanja onih koji žele da deskredituju najjaču instituciju u Crnoj Gori svih vremena", kazao je Joković u izjavi za Gradsku TV, zaključuje da je za "ovakva pitanja neozbiljno sa ozbiljnim ljudima i razgovarati“ i tvrdi da "ne treba izmišljati ovakve smiješne priče“.

Jelušić: Dodatna kontaminacija 

Funkcionerka i poslanica Ure Božena Jelušić tvrdi da je objava M portala "u domenu spekulacija i zaista narativnih zabluda“.

"To vam je kao dječija priča kad dajete nekoliko sličica i tražite da ih on poveze i on to radi određenom logikom. To nije ozbiljna priča, novinarstvo i istraživanje, to je samo dodtna kontaminacija. Meni je žao što što se u Crnoj Gori mogu formirati mediji koji to nijesu, poput Udara i M portala, što ljudi u tim medijima zaista vjeruju i ne znam uostalom kako ljudi spavaju, kada rade to što rade pojedini od tih medija", kaže Jelušić za Gradsku TV.

M portal/Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.