Briga o mentalnom zdravlju, ekološke i humanitarne aktivnosti na Sea Dance festivalu

Briga o mentalnom zdravlju, ekološke i humanitarne aktivnosti na Sea Dance festivalu

Osmo izdanje Sea Dance festivala, koje će biti održano od 26. do 28. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica, donosi bogat muzički program, ali i pregršt dodatnih interesantnih sadržaja i zona. Oni će biti realizovani u duhu društvenog aktivizma kome je Fondacija EXIT vjerna godinama unazad kroz sve svoje festivale, a u cilju podizanja svijesti mladih i rješavanju pitanja od značaja za sve nas.

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete, kao i cjelokupnog života na njoj, pa će tako raznovrsni sadržaji promovisati očuvanje životne sredine sa akcentom na podizanju svijesti o značaju svakog pojedinca u tom procesu. Posjetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da kroz sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija koje su rezultat dugogodišnje saradnje Fondacije EXIT i drugih organizacija, a imaju zajednički cilj – ukazivanje na očuvanje planete kao gorućeg i najvažnijeg pitanja modernog doba.

I ove godine u sklopu ekološkog segmenta festivala je saradnja sa Recan fondacijom, koja se kroz sve festivale iz EXIT porodice uspješno realizuje godinama unazad, a na ovogodišnjem Sea Dance festivalu kroz dva projekta: „Pixelata“ i „XO box”.

Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”, imaće svoje mjesto i ove godine na Sea Dance festival. U pravljenju velikog murala od limenki, koji će biti svojevrsno umjetničko djelo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i da na taj način, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka, koju će posjetioci sami ili uz pomoć grafitera dodatno iscrtavati, naći će svoje mjesto na ovom jedinstvenom muralu i postati jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra. Ova kampanja očuvanja planete sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine realizuje se od 2018. godine.

XO box – Interaktivni XO je replika “iks-oks” igre. Za XO box igru koriste se prazne limenke za reciklažu. MAGIC BOX je jedinstveni projekat, spoj reciklaže i zabave i na taj način doprinosi da muzički festivali imaju što manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Volonteri Recan fondacije će za vrijeme trajanja festivala patrolirati sa reciklažnim rančevima na leđima i sakupljati limenke. Volonteri su vrlo lako uočljivi, te će posjetioci lako moći da svoje limenke bace u jedan od rančeva volontera. Sakupljene limenke će biti reciklirane i u veoma kratkom roku će se ponovo naći u radnjama.

Mentalno zdravlje

Kroz poruke o mentalnom zdravlju, koje će se nalaziti širom festivala, cilj je da se ukaže na veoma veliki značaj mentalnog zdravlja, kao i na značaj sveprisutne podrške.

„Razumijevanje je čin ljubavi“, „Povezivanje je razlog zbog kojeg smo ovde“, „Čuvajte jedni druge“, „Budite ljubazni“, „Saosjećanje će spasiti svijet“, „Zajedno. Uvijek!“, samo su neke od brojnih motivacionih poruka koje će se nalaziti širom festivalskog prostora. Imajući u vidu izražen uticaj koji na čovječanstvo i dalje ostavljaju pandemija, ekonomska kriza, kao i rat u Ukrajini, tokom ovogodišnjeg festivala EXIT organizacija je nastojala da više nego ikad bude tu za posjetioce i ukaže posebnu pažnju mentalnom zdravlju, što će se nastaviti i na Sea Dance-u. Cilj poruka koje će biti postavljene i emitovane kroz festival je da osobe koje vode unutrašnje bitke budu ohrabrene da se osećaju prihvaćeno i da pripadaju.

Stars4Kids

Višegodišnji projekat koji se primjenjuje na svim događajima EXIT-ove festivalske porodice je projekat prikupljanja stvari ili predmeta od izvođača u humanitarne svrhe. U akciji Stars4Kids zvijezde koje nastupaju na festivalima doniraju svoju ličnu stvar ili predmet (instrument, odjeća…) i potpisuju ga kako bi se prikupljene stvari mogle naći na internet aukciji. Aukcija će se provesti u bližoj budućnosti i to na globalnom nivou, a sav prikupljeni novac bit će namijenjen za liječenje bolesne djece.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.