Brajović: Svi umorni od virusa, ali virus nije umoran od nas
Mina Brajović

"Nema popuštanja od korone, opreznost i dalje neophodna"

Brajović: Svi umorni od virusa, ali virus nije umoran od nas

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović kazala je u razgovoru za "Dan" da kako se približavamo jesenjem periodu raste zabrinutost zbog pandemije virusa korona. Brajović kaže i da "svi smo umorni od virusa, ali virus nije umoran od nas".

"Nema prostora za popuštanje. Bliži se kraj godišnjih odmora, povratak djece u škole i vrtiće, kao i povratak u kancelarije. Sa hladnijim danima i sve češćim boravkom većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, očekujemo rast rizika intenzivne transmisije i hospitalizacija od KOVID-19, ali i infuenze. U pripremi za jesenje i zimske mjesece, SZO preporučuje zemljama članicama da intenziviraju svoje napore na planu mitigacije (ublažavanja) rizika kao i pripreme kapaciteta zdravstvenog sistema", izjavila je Brajović.

Ističe da je posebno važno pažnju usmjeriti na pet ključnih "stabilizatora" transmisije, shodno najnovijoj strategiji SZO koja je dostavljena svim zemljama članicama.

"Povećanje obuhvata vakcinacijom u opštoj populaciji; administriranje druge "buster" doze osobama sa oslabljenim imunim sistemom životne dobi preko pet godina i osobama koje su njihovi bliski kontakti, kao i administriranje druge "buster" doze osobama u posebnom riziku, najmanje tri mjeseca nakon poslednje primljene doze; promocija pravilne upotrebe maski u zatvorenom prostoru i sredstvima javnog prevoza; provjetravanje zatvorenih prostorija, posebno kada je riječ o školama, kancelarijama i sredstvima javnog prevoza; primjena rigoroznih terapeutskih protokola kod osoba koje su u riziku obolijevanja od KOVID-19 sa komplikovanom kliničkom slikom", izjavila je Brajović.

Podsjeća da je KOVID-19 i dalje smrtonosno oboljenje, te da je tokom trajanja pandemije, virus mutirao.

"Činjenica je da sada SARS KOV 2 virus daje drugačiju kliničku sliku u značajnom broju slučajeva, ali isto tako je činjenica da i dalje "imamo posla" sa virusom koji nosi živote. U protekle četiri sedmice registrovan je rast broja umrlih u svijetu od KOVID-19 za 35 odsto. Samo u proteklih sedam dana, 15.000 osoba širom svijeta je izgubilo svoju bitku sa KOVID-19. Ovo je neprihvatljiva situacija budući da su nam efikasne mjere prevencije koje čuvaju naše zdravlje i spasavaju svoje živote na dohvat ruke. Osnovna preporuka građanima je – budite odgovorni i ne rizikujte, vakcinišite se. Ovo posebno važi za osobe koje imaju oslabljen imuni sistem", istakla je Brajović.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju, Brajović navodi da raspoloživi epidemiološki podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore podsjećaju da možda se pandemija mijenja, ali još nijesmo došli do njenog kraja

"Postojeći nivo transmisije, kako u Crnoj Gori tako i širom regiona Evrope, rezultat je očekivane dinamične socijalne interakcije i okupljanja tokom ljetnje sezone, kao i popuštanja preventivnih mjera, za koje znamo da prekidaju lanac transmisije virusa. U proteklih sedam dana, u regionu Evrope registrovano je preko dva miliona novooboljelih KOVID-19 slučajeva. Ne treba zaboraviti, ovo je samo vrh ledenog brijega budući da je veliki broj zemalja u značajnoj mjeri smanjio broj testiranja i bez sumnje "popustili" sa sprovođenjem nadzora", ocijenila je Brajović.

Na istoku virus ne miruje

Šefica SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović dodaje da dok sa jedne strane podaci SZO upućuju na stabilni trend opadanja broja oboljelih u zapadnom dijelu regiona Evrope, na istoku kontinenta transmisija ubrzava.

"Raste ne samo broj slučajeva, već vidimo da je povećan i pritisak na bolničke kapacitete", zaključuje Brajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.