Češki ambasador: Ostvarivo je da Zapadni Balkan bude dio EU do 2030. godine
Ilustracija

Češki ambasador: Ostvarivo je da Zapadni Balkan bude dio EU do 2030. godine

Ambasador Češke u Skoplju Jaroslav Ludva ocijenio je da je ostvarivo da Sjeverna Makedonija i druge zemlje Zapadnog Balkana 2030. postanu članice Evropske unije, s obzirom na novu geopolitičku situaciju.

On je to rekao u intervjuu agenciji MIA, upitan da li su realne projekcije pojedinih analitičara da će Albanija i Sjeverna Makedonija postati članice EU najranije u 2030, s obzirom da Srbija i Crna Gora pregovaraju više od jedne decenije, a da nisu ni blizu članstva.

"Teško je napraviti bilo kakvo poređenje jer je u svakom periodu, u svakom trenutku, situacija drugačija. Ali za osam godina, što je tačno 2030, mislim da je to ostvarivo, jer je Češkoj trebalo osam godina. U nekim slučajevima je bilo osam godina, za Hrvatsku je bila malo pametnija procedura, a vi ste spomenuli druge dvije zemlje, ali bio to je bio jedan ne baš povoljan period za proširenje, situacija je bila malo zaglavljena“, rekao je Ludva.

Ali danas vlada nova geopolitička situacija, istakao je češki ambasador i dodao da su svi svjesni da Zapadni Balkan treba da bude u EU.

"Naravno, Zapadni Balkan treba da bude spreman, bez sumnje, ali taj postupak treba da ide neometano s obzirom na geopolitičku situaciju. Zapadni Balkan treba da bude u Evropi. Zato, mislim da, vraćajući se na vaše pitanje, 2030. je ostvariva, ako sve ide bez problema“, rekao je Ludva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.