Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Pacijent je crnogorski državljanin koji je dobrog opšteg stanja, a ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodno registrovanim - kazali su iz Instituta za javno zdravlje

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od majmunskih boginja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Prema njihovim riječima, ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem.

- Sprovedene su sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe, obavještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima - kazali su iz IJZCG.

Oni ističu da je registrovani slučaj crnogorski državljanin, te da je dobrog opšteg stanja.

- Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje dvije do četiri sedmice - kazali su iz IJZCG.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

- Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti informišu na sajtu Institutahttps://www.ijzcg.me/me/majmunske-boginje i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od Majmunskih boginja - poručili su oni.

Iz Instituta su kazali da će nastaviti da prate epidemiološku situaciju i u skladu sa njom dalje obavještavati javnost.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.