Abazović: Ova Vlada je donijela istorijske odluke za ovu državu, rekonstrukcija podrazumijeva da ostaje premijer
Abazović

Abazović: Ova Vlada je donijela istorijske odluke za ovu državu, rekonstrukcija podrazumijeva da ostaje premijer

Premijer Dritan Abazović kazao je da rekonstrukcija vlade, ukoliko danas ne dođe do njenog pada, podrazumijeva da on ostane premijer.

"Ova Vlada je donijela istorijske odluke za ovu državu, to niko nikad neće osporiti, a taj značaj će se tek prepoznati. Ako neko misli da treba da idemo u period destabilizacije, zaustavimo borbu protiv kriminala, širimo mržnju.... to je okej. Neke tradicionalne političke opcije nisu navikle na neke novitete. Ja sam prvi dan tepih okrenuo naopačke i pokušao sve stvari da riješim. Ili ćemo da idemo naprijed ili ćemo da tavorimo u mjestu - ta se odluka donosi danas", rekao je Abazović novinarima pred početak sjednice Skupštine na kojoj će se poslanici izjasniti o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Premijer je rekao da nije imao konkretne razgovore oko eventualne rekonstrukcije Vlade, koju je u slučaju da ona "preživi" glasanje o nepovjerenju najavio ranije.

"To ostaje ponuda, ali zavisi od toga hoće li se danas konstituisati nova većina, što je možda i realnije. Onda je za očekivati da ta većina odradi buduće procese. U tom slučaju ćemo se korektno izmaći", kazao je Abazović.

Ukoliko doće do rekonstrukcije, to podrazumijeva da premijer ostaje isti, pojasnio je.

"Više puta sam pokušao da objasnim. Dok je mandat u rukama premijera građani mogu da budu mirni što se tiče borbe protiv kriminala. Momentom kad mehanizam pređe kod predsjednika države odgovornost ide kod njega. Ako to žele poslanici opozicije, to je legitimno", rekao je premijer.

"U momentu kad podnesem ostavku, moramo da idemo ka predsjedniku države, teoretski bi on mogao mandat da da nekome drugom" rekao je on odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da podnese ostavku kako bi došlo do dogovora nekadašnje parlamentarne većine.

Odgovarajući na pitanje da li bi se u rekonstruisanoj vladi mogao naći DF koji nije bio prihvatljiv za manjinsku vladu, Abazović je rekao da će eventualnom rekonstrukcijom biti formirana tehnička vlada koja treba da pripremi izbore.

To će biti vlada koja je isključivo posvećena za stvaranje uslova za izbore koji bi se desili u dogovorenom periodu. 

Pojasnio je i da rekonstrukcija Vlade Crne Gore podrazumijeva da premijer ostaje.

"Dok je mandat u rukama premijera građani mogu da budu mirni što se tiče borbre protiv kriminala. Onog momenta kad mehanizam pređe kod predsjednika države, odgovornost je kod njega", rekao je Abazović novinarima u parlamentu..

On je rekao da je njegova vlada donijela istorijske odluke za državu, što će se tek pokazati u narednom periodu.

"Ako neko misli da treba da idemo u destabilizaciju, to je okej. Ako neko misli da treba da zaustavimo borbu protiv korupcije i kriminala, i to je okej. Trudio sam se da radimo na promociji građanske Crne Gore", rekao je Abazović.

Nije, kaže, premijer koji stvari gura pod tepih, već je taj tepih "prvog dana okrenuo naopačke", a probleme je, navodi, stavio na sto i pokušao da ih riješi.

"Ili ćemo naprijed, ili da tavorimo u mjestu. To je odluka danas u Skupštini Crne Gore. Ko hoće naprijed, njemu je odluka laka", poručio je Abazović, uoči današnje sjednice na kojoj bi trebalo da se glasa o nepovjerenju njegovom kabinetu.

Komentarišući dolazak Milorada Dodika u Crnu Goru, Abazović je rekao da on u našoj zemlji boravi privatno.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.