UP:  Policija nijednom nije saopštila da su navodi građanina netačni

UP: Policija nijednom nije saopštila da su navodi građanina netačni

Iz Uprave policije ponovo su se oglasili kako bi pojasnili zbog čega se vrijeme poziva građana upućenih policiji tokom tragičnih dešavanja prošle sedmice na Cetinju ne poklapa sa onima na registrofonu. Istakli su i da "nijednom nisu saopštili da su navodi građanina netačni”.

"Podsjećamo i da je tim provjerama utvrđeno da uređaj registrafon koji se nalazi u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje ima odstupanje od +4 minuta i 35 sekundi. Takođe je utvrđeno i da je prvi poziv na registrofonu evidentiran u 15:27 i 24 sekunde, a koji je trajao 34 sekunde, što odgovara tačnom vremenu od 15:22 i 49 sekundi. Drugi poziv je upućen sa drugog broja i evidentiran je u 15:28 i 35 sekundi, što odgovara tačnom vremenu od 15:24, a trajao je 18 sekundi. Treći poziv je uputio isti građanin koji je uputio prvi poziv, a koji je na registrofonu evidentiran u 15:30 i 27 sekundi, što odgovara tačnom vremenu od 15:25 i 52 sekunde i trajao je 21 sekundu", navodi se u saopštenju Uprave policije. 

Pojašnjenja radi, kako je saopšteno, u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje je u funkciji registrofon-uređaj za registrovanje/snimanje svih dolaznih poziva ka broju 122 dežurne službe.

"Centralni dio registrofona je računar na kojem je instaliran odgovarajući softver. Zbog razloga bezbjednosti ovaj računar se ne smije priključivati na Internet, a kako bi se onemogućio eventualni neovlašćeni pristup registrofonu, i ugrozili snimljeni podaci", kazali su iz policije.

Računar registrofona ima svoj sistemski sat.

"Po pravilu, sistemski sat se sinhronizuje sa tačnim vremenom vremenskih servera na Internetu. Medutim, s obzirim da registofon nije priključen na Internet, ne postoji mogućnost automatskog ažuriranja na tačno vrijeme. Zbog toga sistemski sat računara tokom vremena, kao i svaki drugi sat, može imati odstupanja od tačnog vremena", piše u saopštenju.

Kako navode iz policije, eventualna vremenska odstupanja na računaru registrofona se, radi utvrđivanja tačnosti podataka, prilikom njihovog izuzimanja, u standardnoj proceduri koja je sprovedena i u ovom slučaju, utvrđuju upoređivanjem trenutnog vremena sistemskog sata računara sa referentnim, tj. tačnim vremenom.

"Tačno vrijeme se može dobiti sa Interneta ili iz drugih izvora tačnog vremena", dodaje se u saopštenju.

Specijalci iz Budve bi stigli kasnije od kolega iz Podgorice

Uprava policije je takođe saopštila da je u odnosu na početnu informaciju o događaju na Cetinju angažovana Protivteroristička jedinica (PTJ), odnosno jedinica koja je primarno obučena i opremljena za rješavanje kriznih situacija.

"Shodno tome, prva grupa ove jedinice se u najkraćem roku opremila i uputila na Cetinje, a ostatak PTJ se po njihovom dolasku i opremanju uputio ka tom gradu", navodi se u saopštenju.

Shodno Planu mjera i aktivnosti Uprave policije za ljetnju turističku sezonu 2022. godine, kako je saopšteno, samo manji dio Posebne jedinice policije (PJP) je angažovan na poslovima očuvanja javnog reda i mira u Budvi.

"U vrijeme događaja na Cetinju službenici PJP koji su se nalazili u Budvi nisu bili radno angažovani, već je njihovo angažovanje bilo planirano u večernjim časovima. Stoga je, takođe, bilo potrebno da se oni pripreme i stignu do Cetinja, a što ne bi bilo racionalno u vremenskom okviru u odnosu na jedinicu iz Podgorice", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je, odmah po dobijanju dodatnih informacija o situaciji na Cetinju, pored PTJ i dio PJP koji se nalazio u Budvi uputio na Cetinje.

"Uprava policije apeluje na medije kojima je u fokusu javni interes da sve informacije koje se odnose na postupanje policije u ovom slučaju prije objavljivanja provjere sa Upravom policije, a kako ne bi nepotrebno dolazili u situaciju da se pojedini navodi dnevno pojašnjavaju ili demantuju", navodi se u saopštenju Uprave policije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.