Borelj o dijalogu Kosova i Srbije: Nemamo dogovor, ali to nije kraj priče – nastavak razgovora narednih dana

Borelj o dijalogu Kosova i Srbije: Nemamo dogovor, ali to nije kraj priče – nastavak razgovora narednih dana

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijom u Briselu da danas "nažalost, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče, dvije strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra, ja ne odustajem".

Navodeći da su najvažnije stvari na dnevnom redu razgovora dvije strane, pod posredovanjem EU bile nedavne tenzije koje se tiču primjene mjera reciprociteta vlade Kosova o registarskim tablicama i ličnim dokumentima koja je odložena za 1. septembar, on je istakao da „međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i ponovio da će strane biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“.

„Dogovor nije postignut danas, ali ne odustajem, treba da nastavimo razgovore, treba da tražimo rješenje, proces će se nastaviti“, ukazao je Borel.

On je istakao da je „jasno stavio do znanja“ liderima dvije strane da „pristupanje EU treba da ostane njihov krajnji cilj, i tome su se obojica posvetili, a za to moraju da nađu način da napreduju na tom putu, a prvi korak je da traže rješenje za trenutnu situaciju“.

Napominjući da je bio dug dan sa sastancima, kazao je da su se dogovorili da treba da nastave da sarađuju politički i odgovorno i da nađu obostrano prihvatljivo rešenje u situaciji kada je najvažnija sigurnost i stabilnost za građane i Evropu u cjelini“.

"Naša je obaveza i odgovornost da nastavimo da tražimo rješenje, što se nažalost danas nije desilo“, poručio je on, ne želeći da iznese više detalja o razgovorima dvije strane.

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da se niko neće obraćati iz srpske delegacije danas u Briselu, odnosno da će Vučić sjutra po povratku u Srbiju, obratiti javnosti.

U Briselu su danas održani sastanci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom.

Kako je danas potvrđeno za N1, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosova, koji će biti održan u nedelju u Palati „Srbija“ u Beogradu.

Podsetimo, Vučić se juče u Briselu sastao sa Miroslavom Lajčakom, ali i Gabrijelom Eskobarom, kao i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.