Odgovor oca Lane Pudar na poruku da napusti BiH i prikloni se svom narodu

Odgovor oca Lane Pudar na poruku da napusti BiH i prikloni se svom narodu

Lana Pudar, 16-godišnja Mostarka, osvojila je u srijedu naslov evropske prvakinje na 200 metara leptir na Europskom prvenstvu u Rimu. Istoga dana u njenom gradu određena je lokacija Olimpijskog bazena, čija je gradnja motivisana upravo uspjesima ove sjajne plivačice.

Početkom septembra planira se raspisivanje javnog konkursa za izvođača radova na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru. Novac za izgradnju tog objekta osigurala je Vlada Federacije BiH u iznosu od četiri miliona eura. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić uputio je čestitku Lani i njenim roditeljima te najavio skoru izgradnju bazena.

"Izgradnja infrastrukture, čiji dio je i Olimpijski bazen, prioritet je za Grad Mostar i biće izgrađen za Lanu i sve buduće generacije! Posebne čestitke njenim roditeljima", napisao je Kordić u čestitki.

Oslobođenje podsjetilo na riječi njenog oca

Lana Pudar osvojila je niz medalja na juniorskim takmičenjima i Mediteranskim igrama. Do sada se za velika takmičenja pripremala van grada jer u Mostaru ne postoji zatvoreni bazen s dimenzijama za sportska takmičenj.

Pudar je dva dana prije zlata osvojila i bronzu u trci na 100 metara leptir. Tada je Oslobođenje, novine s najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini, na svom profilu na Facebooku objavilo tekst s kraja prošle godine u kojem Lanin otac Velibor Pudar odgovara na prozivku da bi se trebao "prikloniti svom narodu".

"Ovom prilikom ću citirati velikog pjevača Davorina Popovića - Pimpeka. Više volim da mi u Mostaru moja raja kaže 'đe si šupak jedan' nego bilo gdje drugdje 'izvolite gospodine Pudar'", rekao je Lanin otac.

Pliva za zemlju koju nosi u srcu

Velibor Pudar bio je golman Veleža te srpskih klubova Čukarički i Palilulac, a jedno vrijeme gradio je trenersku karijeru u Saudijskoj Arabiji. Izjašnjava se kao Srbin i pravoslavac, ali je više puta jasno dao do znanja da njegova kćerka neće nastupati za ijednu drugu zemlju osim BiH. 

"Molim vas da ne morite više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu", rekao je prije nekoliko godina.

Izvor: Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.