Najglasnija protivnica Trampa među republikancima doživjela poraz
Liz Čejn, Foto: Reuters

Najglasnija protivnica Trampa među republikancima doživjela poraz

Jedna od najistaknutijih kritičarki Donalda Trampa iz republikanskih redova, Liz Čejni, ubjedljivo je poražena na stranačkom glasanju u Vajomingu, u posljednjem testu koliku kontrolu bivši predsjednik ima nad Republikanskom partijom.

Čejni, liderka pokreta protiv Trampa, uprkos porazu razmatra predsjedničku kandidaturu – u svojoj misiji da ga spriječi da se vrati u Bijelu kuću, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Čejni je 16. avgusta priznala poraz na republikanskim stranačkim izborima u Vajomingu za kandidata te partije na novembarskim izborima za Predstavnički dom, navodi Volstrit džurnal, ukazujući da je njen poraz bio prioritet za Trampa koji je pozivao glasače Republikanske partije da odbace jednu od njegovih najistaknutijih kritičarki u Kongresu.

Ćerka bivšeg potpredsjednika SAD Dika Čejnija izgubila je od Harijet Hejgman s razlikom od 66 odsto prema 30 odsto.

Ishod izbora u Vajomingu, kako navodi list, naglašava značajan odmak unutar Republikanske partije od etabliranih političara otkako je Tramp izabran za predsjednika 2016.

Liz Čejni će ostati članica Predstavničkog doma do januara 2023. kada se sastaje novi saziv Kongresa i nastaviće da obavlja funkciju kopredsjedavajuće specijalnog odbora Predstavničkog doma koji istražuje događaje koji su doveli do nereda 6. januara 2021. i Trampovu ulogu u njima.

Ona je bila jedna od deset republikanaca koji su glasali za Trampov opoziv zbog nereda u januaru 2021.

tramp

Donald Tramp

Republikanci koji su otvoreno kritikovali Trampa suočili su se s problemima na stranačkim izborima, ukazuje Fajnenšl tajms i ističe da od 10 republikanaca koji su glasali za impičment Trampa, samo su njih dvojica prošli stranačke izbore za kandidate na novembarskim izborima.

Stranački izbori u Vajomingu, koji su među posljednjima uoči novembarskih izbora, takođe nude test Trampove kontrole nad republikanskim glasačima pošto je FBI izvršio pretres njegovog imanja Mar-a-Lago i počeo istragu o tome kako je postupao s povjerljivim dokumentima o nacionalnoj bezbjednosti.

Posle pretresa u Mar-a-Lagu, Hejgman je stala u odbranu bivšeg predsjednika, nazvavši istragu "političkim progonom“. S druge strane, Čejni je rekla da se "stidi“ kada čuje da članovi njene stranke napadaju integritet agenata FBI-a.

Čejni se nadala da će 6. januar 2021. biti prekretnica za republikance. Ali, iako je taj događaj povukao liniju podele, s posljedicama na izborima su se suočili oni koji okrenuli leđa Trampu, piše Njujork tajms

Misija Čejni da zaustavi Trampa obezbijedila joj je mesto u istoriji Republikanske stranke, ali je, kako ističe list, njen poraz u Vajomingu takođe razotkrio izuzetan stepen do kojeg bivši predsjednik još uvek kontroliše sadašnjost i blisku budućnost te stranke.

Nijedan poraz republikanskih kandidata koji su glasali za Trampov opoziv nije toliko ispunjen značenjem niti toliko ukazuje na promjene u Republikanskoj partiji kao poraz Čejni, ocjenjuje Njujork tajms, dodajući da je njen ubjedljiv poraz možda samo ojačao Trampovu kontrolu nad partijom, otkivajući koliko je među republikanskim glasačima uzaludno da se on kritikuje.

Poraz Čejni je takođe posljednji znak da su centralni organizacioni principi današnje Republikanske partije manje vezani za specifičnu politiku – ona je glasala za veći dio Trampove agende – nego za bilo šta što Tramp želi u svakom trenutku, ukazuje Njujork tajms, dodajući da je to posljednjih dana značilo napade na FBI zbog pretresa njegove kuće.

U širem smislu, podvlači list, to znači prihvatanje njegovog opsesivnog poricanja poraza na izborima 2020. i ponavljanje lažnih tvrdnji o krađi na izborima, bez obzora na destabilišuće efekte po naciju.

Liz Čejni, posle žrtvovanja svog mjesta u Predstavničkom domu, predvodi pokret protiv Trampa, piše u analizi Vašington post

Cinici u Vašingtonu su odavno izbore u Vajomingu odbacili kao nevažne, budući da će jedna duboko konzervativna političarka zamijeniti drugu. Ipak, ukazuje Vašington post, kongresni istoričari kažu da to maši poentu – ono što je Čejni uradila žrtvujući svoje poslaničko mjesto svojom nepokolebljivom borbom do kraja, jednostavno nije uobičajeno u ovom vremenu.

Čejni više neće imati mesto potpredsjednice odbora za 6. januar, čija su saslušanja privlačila desetine miliona gledalaca na nacionalnoj televiziji. Međutim, ističe list, ona je privukla veću pažnju od skoro svih drugih članova Kongresa. Uz to je počela da sakuplja znatna sredstva za kampanju, dok je ranije prikupljala minimalne iznose za pobjedu u Vajomingu koji ima mali broj stanovnika.

Dan posle poraza Čejni je rekla da razmišlja o kandidaturi za Bijelu kuću u nastojanju da spriječi Trampa da osvoji još jedan mandat predsjednika SAD, piše Gardijan.

"To je nešto o čemu razmišljam i donijeću odluku u narednim mjesecima“, rekla je ona za televiziju NBC.

Veliko pitanje sa kojim se Čejni sada suočava jeste da li ima prostora da se kandiduje u stranci koju, kako kaže, želi da spasi od Trampa, ističe Politiko.

Ako se Čejni kandiduje to neće biti iznenađenje – više od godinu dana je raspirivala spekulacije o svojim sljedećim koracima navodeći da ne isključuje učešće u predsjedničkoj trci.

Takođe, ukazuje Politiko, način na koji je vodila kampanju u Vajomingu za Predstavnički dom, s oglašavanjem na nacionalnim medijima za koje se činilo da se obraća široj publici od konzervativaca u toj saveznoj državi samo je pojačalo spekulacije u Vašingtonu da ona već gleda dalje od svoje države.

Ipak, svi njeni sledeći koraci protiv Trampa nose rizike. Mogla bi da se kandiduje za predsjedničku nominaciju Republikanske partije kako bi ga ugrozila pred opšte izbore, ali bi ta strategija mogla zapravo da pomogne Trampu motivišući njegovu izbornu bazu da izađe na glasanje.

S druge strane, mogla bi da krene stopama Rosa Peroa koji je kao nezavisan kandidat 1992. osvojio 19 odsto glasova. Čejni bi mogla da se nada da će tako odvući glasače od Trampa.

Ipak, ankete iz 1992. su pokazale da je Pero podjednako uzeo glasove od oba kandidata velikih stranaka i nema garancije da Čejni kao treća kandidatkinja neće donijeti korist Trampu, odvlačeći demokrate koji ne žele da glasaju opet za Džoa Bajdena.

Saradnici Čejni, međutim, kažu da ona neće ulaziti u predsjedničku trku ako smatra da bi to pomoglo Trampu. S druge strane, ocjenjuje Politiko, posle gubitka mjesta u Predstavničkom domu ona nema puno drugih načina da ostane vidljiva u svojoj misiji da Trampa spriječi da se vrati u Bijelu kuću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.