Švedska će zakonom olakšati građanima plaćanje visokih zimskih računa za struju

"Ratna ekonomija"

Švedska će zakonom olakšati građanima plaćanje visokih zimskih računa za struju

Švedska vlada saopštila je danas da će donijeti zakon koji će primorati operatera javne mreže za prenos električne energije u zemlji da pomogne u ublažavanju očekivanih visokih računa za struju ove zime za švedska domaćinstva i preduzeća.

Premijerka Magdalena Anderson, čiju manjinsku vladu socijaldemokrata očekuju parlamentarni izbori sledećeg mjeseca, rekla je da će taj predlog koštati najmanje 30 milijardi kruna (2,9 milijardi dolara).

Ona je rekla da će javno preduzeće, zaduženo za osiguranje švedskog sistema za prenos električne energije, dobiti sredstva od 60 milijardi kruna.
"I vlasnicima kuća i vlasnicima preduzeća muka je kada pomisle na račun za struju za zimu", rekla je Anderson.

Andersonova je rekla da je ta mjera neophodna s obzirom na visoke troškove energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da ona neće dozvoliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "da drži švedska domaćinstva i švedsku industriju kao taoce".

"Kada je energetski sektor u pitanju, imamo nešto što veoma liči na ratnu ekonomiju", rekla je ona.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.