Portugal: Šumski požar uništio oko 24.000 hektara vegetacije, angažovano 1.200 vatrogasaca
Foto: Twitter@bbcweather

Portugal: Šumski požar uništio oko 24.000 hektara vegetacije, angažovano 1.200 vatrogasaca

Šumski požar koji je i danas mobilisao oko 1.200 vatrogasaca, uništio je oko 24.000 hektara vegetacije u parku prirode u planinskoj oblasti centralnog Portugala.

Vatrogasci imaju podršku 400 vozila i čeka se da se tokom jutra u akciju uključe i avioni da bi stavili požar pod kontrolu do petka, kada se ponovo očekuje porast temperature, rekao je komandant Civilne zaštite Andre Fernandes.

U požaru u rezervatu prirode Sera da Estrelja povrIJeđene su 24 osobe.

Od ponedeljka je 45 osoba evakuisano.

Oko 24.000 hektara rastinja je izgorjelo, od čega 8.000 od ponedeljka, podaci su Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima.

Požar je izbio 6. avgusta u okolini Kovilje. Od tada je lokalizovan, ali se ponovo razbuktao u ponedeljak. Istraga o uzroku požara je u toku.

Park Sera da Estrelja se od 2020. godine nalazi na listi Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.