Cijene ovog jula 14,9% više nego u julu 2021.

Oboren neslavan rekord

Cijene ovog jula 14,9% više nego u julu 2021.

Inflacija u Crnoj Gori čak 14,9 odsto

Potrošačke cijene u julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su više za 14,9 odsto, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku - Monstata.

To je ujedno nova rekordna vrijednost od 2008. od kada državna agencija za statistiku objavljuje Indeks potrošačkih cijena kao međunarodno uporediva mjera inflacije, odnosno još od uvođenja eura 2002. godine kada se za izražavanje inflacije koristilo kretanje maloprodajnih cijena.

Za isti period, harmonizovani indeks potrošačkih cijena – koji se odnosi na finalnu potrošnju cjelokupnog stanovništva jedne zemlje i predstavlja uporedivu mjeru inflacije sa zemljama Evropske unije – bio je čak 13,7 odsto.

Ovo je četvrti mjesec u nizu da je u zemlji registrovana takozvana galopirajuća inflacija, odnosno dvocifreni rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou.

Prema novim podacima, od jula prošle do istog mjeseca ove godine najdrastičniji je rast cijena registrovan je za čvrsta goriva od 49,9 odsto, zatim ulja 37,6, te povrća 35,8 odsto. Istovremeno, hljeb i žitarice skuplji su 33,3 odsto, gorivo 32,2, zatim mlijeko i jaja 29,3 odsto, usluge smještaja 29, održavanja stanova 25,3 odsto, a meda i šećera 22,6 odsto.

Značajan rast imale su i cijene mesa (16,6 odsto), voća (14,1), drumskog prevoza (13,4) i usluga u restoranima (10,3 odsto). Istovremeno, najviše su pale cijene snabdijevanja vodom 7,5 odsto, turističkih paket-aranžmana pet odsto, kanalizacije 4,8, i audio-video opreme 4,5 odsto.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na jun u prosjeku su više za 1,5 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluge smještaja, mlijeka, sira i jaja, čvrstih goriva, mesa i povrća.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u restoranima i hotelima (11,6 odsto); za stanovanje, vodu, struju (2 odsto), prevoz (1,8 odsto), te hranu i bezalkoholna pića (1,7 odsto), dok je pad zabilježen za odjeću i obuću (4,2 odsto).

Potrošačke cijene u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2021, u prosjeku su više za 10,5 odsto.

Izvor: Bankar.me

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.