Šok u Moskvi! Srbija ni da čuje za rusku vojnu bazu, okreće se saradnji sa zapadom

Šok u Moskvi! Srbija ni da čuje za rusku vojnu bazu, okreće se saradnji sa zapadom

Srbija je pojačala saradnju sa NATO poslije izjava ruskog ambasadora u Beogradu da je stvaranje ruske vojne baze u toj republici na listi "interesa" Moskve", piše "Moskov tajms".

Za te tvrdnje imaju i "dokaze": izvore iz Beograda, ali i izjavu američkog zvaničnika zaduženog za saradnju srpske vojske sa SAD.

Međutim, tu je i druga strana medalje - izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji pak ističe da "Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze".

- Srbija će održati vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stidjeti svojih veza sa Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi - rekao je Vučić.

Ove Vučićeve izjave ruski list "Komersant" ocjenjuje "prilično suzdržano i doživljene su kao njegova namjera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom".

Baza "Jug" kod Bujanovca

"Moskov tajms" prenosi pisanje "Komersanta" koji, pozivajući se na izvore u Beogradu, navodi da srpska vojska proširuje saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca na jugu Srbije.

Navode i da je istu informaciju potvrdio i šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC) Aleksandro Pedraza, koji koordinira interakciju srpske vojske sa Pentagonom.

Prema riječima ovog zvaničnika, Vašington i Beograd planiraju da razviju bazu "Jug" kao "glavni centar za obuku srpske vojske po standardima NATO, i obuku srpskih specijalnih snaga za mirovne operacije".

Takođe, list navodi i da Vučićeva izjava dolazi nekoliko dana nakon što je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko nagovijestio mogućnost stvaranja ruske vojne baze u toj republici.

Harčenko je, navode oni, to nazvao "pitanjem interesa Moskve", napominjući, međutim, da uspostavljanje baza ostaje "suverena stvar" srpskih vlasti.

Ova izjava je, piše "Komersant", podigla veliku buru u Srbiji, i ističe da su mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah zamjerili Rusiji da "širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno podriva interese Srbije".

Listi citira i "Blic" koji je, po njihovoj ocjeni, uticajan i sa dobrim izvorima u vrhu vlasti, i ističe tekst o pokretanju "hibridnog rata protiv Srbije".

Lukašenkova poruka

"Komersant", ali i "Moskov tajms", podsjećaju na to da je izjava ruskog ambasadora uslijedila samo nedjelju dana poslije izjave predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji se, učinilo se ničim izazvan, osvrnuo na politiku zvaničnog Beograda.

- Srbija bi željela da sjedi na tri stolice: EU, SAD, Rusija, ali to više neće moći - upozorio je on svoje "prijatelje Srbe“.

List piše da su u Srbiji ove riječi "gotovo jednoglasno ocijenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog bjeloruskog saveznika".

Mali - veliki signali

Prema riječima bivšeg ambasadora Srbije u Minsku Srećka Đukića, rusko rukovodstvo je nezadovoljno što Srbija sebe naziva prijateljem Rusije, ali istovremeno održava dobre odnose sa Zapadom.

- Ovakav signal je skoro prvi put da je Srbiji poslat sa istoka i krajnje je jasan: Beograd može da računa na Rusiju i Bjelorusiju ako stane na njihovu stranu - kaže Đukić.

Dao je i pojašnjenje.

- To znači da Srbija, ako sebe naziva prijateljem Rusije i Bjelorusije, ne treba da ima prijatelje na strani, i da ide sa Moskvom i Minskom do kraja ili pređe na drugu stranu - objašnjava on, uz opasku da "to neće proći ni na jednoj strani".

Ipak, smatra on, u narednim mjesecima malo je vjerovatno da će kardinalne promjene u ovakvoj politici Beograda biti stvarne - "sve dok stolice ne počnu da se razmiču".

Pod budnim okom Zapada

Srbija je, ocjenjuje ovaj ruski mediju, pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade Srbije i odlukom da se pridruži sankcijama Rusiji.

Istovremeno, pišu, Vučić ne želi da kvari odnose sa Moskvom, pošto ona "obezbjeđuje Srbiji najjeftiniji gas u Evropi i podržava je na Kosovu“.

Izvor: Bllic

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.