Medoks: Još jedna promjena vlasti ne mora da znači novu političku nestabilnost
Karen Medoks

"Crnoj Gori potrebna stabilna vlada i složna parlamentarna većina"

Medoks: Još jedna promjena vlasti ne mora da znači novu političku nestabilnost

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks ocijenila je u razgovoru za Pobjedu da još jedna promjena vlasti u narednom periodu ne mora da znači nestabilnost.

Ambasadaroka Ujedinjenog Kraljevstva ističe da Crna Gora treba da ojača institucije i postane stabilna zemlja, za šta su, kako kaže, potrebne složne Vlada i parlamentarna većina.

Upitana da li je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, čemu je Vlada dala prioritet, usporilo izglede Crne Gore da napreduje na evropskom putu, ambasadorka Medoks kaže da je o tome odlučivala Vlada.

"Pitanje da li i kada potpisati Temeljni ugovor je bilo pitanje za Vladu Crne Gore da odluči, u skladu sa svojim prioritetima. Ujedinjeno Kraljevstvo je više fokusirano na to da li Crna Gora može da ispuni svoje obaveze kao NATO saveznica i da sprovede reforme potrebne da ojača svoje institucije i da postane stabilnija otporna država – za dobrobit Crne Gore i šire međunarodne zajednice. Za napredak u ovim oblastima potrebno je imati Vladu i parlamentarnu većinu koje su složne, tako da je na žalost što se nivo ujedinjenosti smanjuje", kazala je Medoks Pobjedi.

Na pitanje da li je eventualni pad Vlade uvod u nove nestabilnosti, Medoks ističe da to što bi moglo doći do promjene vlasti, ne znači nužno nestabilnost.

"Moguće je da ćemo u narednom periodu imati još jednu demokratsku promjenu, ali to ne mora da znači nestabilnost. Ranije sam izjavila da je Crna Gora postala dinamična demokratija i da je ohrabrujuće to što se čini da su ispraćeni demokratski procesi tokom nedavnih događaja. Kontinuitet je, međutim, bitan za dugoročno planiranje, a ja se nadam da će šta god da se desi ove sedmice i da će koja god vlada bude na vlasti omogućiti neke elemente stabilnosti, ukljućujući na primjer minimiziranje promjena u javnim službama tako da aparat Vlade može da bude nezavisan i funkcioniše i tokom političkih promjena", ističe ambasadorka.

Ukoliko se, kaže ona, desi da nova vlada želi da nastavi s napretkom ka EU, moraće da ponovi svoju ambiciju da ubrza napredak ka pristupanju i pokaže kroz svoje postupke da je sposobna da to uradi.

Pitanje vojnog poligona koriste oni koji imaju političku motivaciju

Ambasadorka Medoks je nedavno sa ekspertskim timom iz Velike Britanije obišla reon Sinjajevine i kazala da ,,pitanja o korišćenju zemljišta trebaju biti utemeljena na dokazima, stručnosti i konsultacijama sa lokalnim stanovništvom, kako bi se izbjegao rizik od uticaja dezinformacija“.

Upitana da li bi reon Sinjajevine trebao biti korišćen za potrebe Vojske Crne Gore i vojnog poligona, Medoks kaže da je to odluka Vlade Crne Gore, uzimajući u obzir dokaze eksperata i konsultacije sa lokalnim stanovništvom o njihovoj zabrinutosti.

"Trenutno postoji vrtlog glasina i dezinformacija pomiješanih sa istinskom zabrinutošću za životnu sredinu i zajednicu, a ovo je postalo pitanje koje bi veoma lako mogli da iskoriste oni koji imaju političku motivaciju da utiču na odluku na bilo koji način", kazala je Medoks.

Britanska ambasadorka kaže da su Ministarstvo odbrane povezali sa britanskim stručnjacima za ekologiju odgovornim za upravljanje i očuvanje vojnog poligona u Solsberi Plejnu.

"Solsberi Plejn je najveće zaštićeno područje pašnjaka u sjeverozapadnoj Evropi. EU ga je proglasila posebnom zaštićenom zonom, a zbog bogate raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta predstavlja i područje od posebnog naučnog interesa. Lokacija je korišćena za vojne vježbe već duže od jednog vijeka i to je bio ključni faktor u obezbjeđivanju očuvanja istog. Iskustvo UK pokazuje da je debata između vojnih i ekoloških interesa lažna dihotomija – oni mogu biti uzajamno podržavajući ciljevi ako se njima upravlja na pravi način", zaključila je Medoks.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.