Srbin osuđen na 20 godina za ratni zločin u BiH

Srbin osuđen na 20 godina za ratni zločin u BiH

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio bivšeg pripadnika policije bosanskih Srba Dušana Ćulibrka na 20 godina zatvora pošto ga je proglasio krivim za ratne zločine, uključujući i one nad zatočenicima u logoru Omarska kod Prijedora, 1992. godine.

Ćulibk je optužen da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbednosti Bosanska Krupa učestvovao u odvođenju i ubistvima 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjenim u mjestu Donji Dubovik.

Osim toga, optužen je i za ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se kretali iz Prijedora prema Bihaću.

Ćulibrk nije prisustvovao izricanju presude, a Sud Bosne i Hercegovine mu je danas odredio pritvor.

Na presudu postoji mogućnost žalbe, piše portal Detektor.ba specijalizovan za praćenje sudskih postupaka u BiH.

Logor Omarska uspostavljen je na početku rata u BiH, a tamo je bilo zatočeno više od 3.000 Hrvata i Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.

Procjena je da je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.