Britanski zvaničnici: Epidemija majmunskih boginja pokazuje znake usporavanja
Ilustracija

Britanski zvaničnici: Epidemija majmunskih boginja pokazuje znake usporavanja

Britanski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da epidemija majmunskih boginja širom zemlje "pokazuje znake usporavanja", ali da je još prerano znati da li će se taj trend nastaviti.

U saopštenju Agencije za zdravstvenu bezbjednost navodi se da vlasti prijavljuju oko 29 novih infekcija majmunskim boginjama svakog dana, u poređenju sa oko 52 slučaja dnevno tokom poslednje nedelje u junu.

U julu se epidemija udvostručavala na svake dvije nedelje. Do danas, Velika Britanija je zabilježila više od 3.000 slučajeva majmunskih boginja, sa više od 70 odsto slučajeva u Londonu.

Agencija je takodje saopštila da je više od 27.000 osoba vakcinisano protiv malih boginja.

Velika većina slučajeva zaraze otkrivena je kod muškaraca koji su homoseksualci, biseksualci ili imaju odnose sa drugim muškarcima i vakcine su prioritet za njih i za njihove najbliže kontakte i zdravstvene radnike.

Britanske vlasti saopštile su da su kupile 150.000 doza vakcine koju proizvodi Bavarian Nordic, jedini svjetski dobavljač.

Prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju globalnom vanrednom situacijom, a američki zvaničnici su epidemiju klasifikovali kao vanrednu situaciju na nacionalnom nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.