Adžić: Detaljno ćemo ispitivati svaki korak koji je policija preduzimala, podnosiće se ostavke ako bude i najmanje odgovornosti

Adžić: Detaljno ćemo ispitivati svaki korak koji je policija preduzimala, podnosiće se ostavke ako bude i najmanje odgovornosti

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da će MUP formirati komisiju koja će detaljno ispitivati svaki korak koji je polica preduzimala u odnosu na tragediju na Cetinju u kojoj je stradalo 11 osoba, a šest ranjeno.

On je, za TVCG, rekao da je mnogo dezinformacija bilo ovih dana.

"Mnogo je bilo optužbi na račun policije koje su neutemeljene. Da li je moglo drugačije da se reaguje - ostaje da se vidi. Svi očekivci moći će da daju izjave i da kažu ko je i kako reagovao. Isto tako, naši organi unutar MUP-a i UP-a ispitivaće postupanje pripadnika policije",rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, nepravedeno se izbjegava reći da je jedan policijski službenik samo pukom srećom izbjegao smrt i da je ranjen u predjelu glave.

"Da su policijski službenici izlaskom na teren i stvaranjem uslova da upotrijebe oružje, razmijenili vatru sa napadačem, da je najvjerovatnije napadač i ranjen od strane pripadnika Uprave policije. Ono što mi imamo kao informaciju je da su policijski službenici na lice mjesta stigli u 15:33 sati, da je vatra okončana u 15:50 sati, kada je i napadač pozvao prijatelja i rekao mu da je ubio više lica i da je sam ranjen i da neće preživjeti", istakao je Adžić.

Ministar je rekao da niko iz policije nije rekao da je razmjena vatre trajala sedam minuta i da je u tom periodu ubijeno 10 osoba.

"Volio bih da mi pokažete tu informaciju gdje je rečeno da su sva ubistva izvršena u sedam minuta. Mi tu informaciju nemamo, rekonstrukcija događaja se i dalje radi. Prema našim informcijama, prvi pucnji su se čuli u 15:23 sata, a da je sa razmjenom vatre zaustavljeno oko 15:50 sati. Daljim istražnim radnjama i aktivnostima i svjedočenjem, možda ćemo dobiti preciznije informacije", naveo je Adžić.

Komentarišući navode da je kašnjeno sa saopštenjem policije, Adžić kaže da u bilo kakvoj brzoj reakciji može doći do određenih propusta.

"Danas tražiti nepoklapanja un pola minuta ili minut, a tražiti brzo izvještavanje nije realno", rekao je Adžić.

Na pitanje osjeća li odgovornost i da li je razmišljao o ostavci, kazao je "da nije zadužen za operativni rad policije".

"Ono što je na meni je da preispitam svu odgovornost kako bi ispitali da li je u postupanju policije bilo propusta. Ono što zavisi od mene je da unaprijedim materijalni i tehnički status pripadnika UP. U tom dijelu ja mislim da smo uradili sve što smo mogli u ovom kratkom periodu", naglasio je Adžić.

Osim obezbjeđenja lica mjesta, kako je rekao, morali su zaštititi i preduzeti radnje prema onima "koji su pokazivali dozu odlučnosti da se tada obračunaju sa ljudima koji su članovi porodice napadača ili sa članovima familija koji su bili spremni da naude sebi".

Protivteroristička jedinica je, kako je kazao Adžić, u najkraćem mogućem roku stigla na Cetinje.

On je podsjetio da policija ima ograničene kapacitete.

"To je sistemski problem koji traje 20ak ili duže godina. Kapaciteti policije su izuzetno niski. Znate da u sve gradove nemamo policijske službenike koji mogu da odgovore najsloženijim akcijama", ističe Adžić.

Prema njegovim riječima, pripadnici protivterorističke jedinice policije su u najkraćem mogućem roku stigli na Cetinje.

"Umeđuvremenu je izvršilac krivičnog djela lišen života. Znači da ipak nije prošlo toliko vremena koliko neko želi da konstantnim pisanjem neistina nanese štetu Upravi policije", rekao je Adžić.

Ovakve stvari, dodaje on, nikada se mogu preduprijediti.

Adžić je pozdravio reagovanje tužilaštva u odnosu na građanina Nenada Nina Kaluđerovića za koga se vjeruje da je ispalio hice u napadača Vuka Borilovića koji je u petak, 12. avgusta, na Cetinju ubio 10 osoba i ranio njih šest.

"Bilo ko ko je u momentu kada osoba vrši ubistva nasumično i ugrožava veliki broj građana, liši života to lice, mislim da ne bi trebalo da odgovara. Ono što je ovdje specifično i što nastavlja dezinformacije. Njegovu hrabrost i hrabrost njegove porodice niko ne mora isticati na društvenim mrežama. Svi znaju koliko su hrabri i spremni da izađu u susret onima koji su u nevolji. Ali, etiketirati čovjeka i stavljati mu na teret ubistvo, pa čak i u okolnostima kada je, po njihovim riječima, spriječio daljikrvavi pir, mislim da nije opravdano. Mi do danas nemamo potvrdu nijednog očekica, niti izjašnjenje Kaluđerovića de je on to uradio", rekao je Adžić. 

On je ponovo izjavio saučešće porodicama svih preminulih u tragičnom događaju, a povrijeđenima poželio brz oporavak.

"Molim se da nađu snage da uspiju da nađu motiva da nastave dalje. Znam da neće uspjeti da zaliječe rane, ali makar da nauče da žive sa tim", rekao je Adžić.

On je kazao da napadač Vuk Borilović, prema za sada dostupnim informacijima, nije bio u konfliktu ni sa jednim od stradalih.

Računao je, kako kaže, da će Cetinje i Crna Gora makar u dijelu političkih prepucavanja i obračuna sa neispomišljenicima, zaćutati i pustiti institucije da rade posao.

Na pitanje da li u kriznim situacijama pripadnike posebne jedine helikopterom prebace do potrebnom mjesta s obzirom da se helikopteri koriste za razne namjene, Adžić je rekao da novinarka ulazi u nepotrebnu priču i politizaciju i davanje nemilom događaju kontekst koji mu ne pripada.

"Na raspolaganju u kriznim i durgim situacijama može se koristititi svako raspoloživo sredstvo", rekao je Adžić.

Smatra da su građani bezbjedni i da se mogu osjećati bezbjedno.

"Ovo su situacije koje niko ne može da predvidi. Ono što Uprava policije svakodnevno preduzima po pitanju bezbjednosti građana, mislim da je vidljivo. Policija intenzivno radi na preventivi, spriječila je više likvidacija na teritoriji Crne Gore, razotkrila sve one koji su počinili krivična djela. Mislim da su profesionalnost i rad policije izdignuti na veći nivo u proteklom periodu. U konkretnom slučaju - zaista će se preduzeti sve mjere, ukoliko bude i najmanje odgovornosti bilo kojeg pojedinca ili bilo kojeg rukovodioca, javnost neće morati da poziva na ostavku, već će to svako uraditi samoinicijativno", poručio je Adžić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.