Garčević: Pismo Vučića upućeno Đukanoviću smišljeno omalovažavanje zemlje

Garčević: Pismo Vučića upućeno Đukanoviću smišljeno omalovažavanje zemlje

Pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću je smišljeno omalovažavanje zemlje i to u trenutku kada prolazi kroz teške trenutke nakon tragedije u Cetinju, ocijenio je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu, Vesko Garčević.

Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore juče je dostavljeno pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno predsjedniku Milu Đukanoviću povodom nesreće na Cetinju u kojoj je život izgubilo 11 lica, a šestoro je povrijeđeno. Pismo je upućeno sa zvanične e-mail adrese Vladimira Božovića koji se predstavio kao ambasador  Srbije u Crnoj Gori.


Garčević je kazao da taj potez nije obično kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Smatra da pismo "ako je autentično" povodom tragedije u Cetinju predstavlja "prvorazredni diplomatski skandal".

Pojasnio je da predsjednik šalje diplomatska pisma direktno svom kolegi i da se službena pisma ne šalju e-mailom.

- Pismo je upućeno preko pojedinca, državljanina koji se lažno predstavlja. Bečka diplomatska konvencija je jasna - bez saglasnosti zemlje domaćina vi kao diplomata ne možete obavljati svoju dužnost, niti nositi diplomatsko zvanje u toj zemlji - napisao je Garčević na svom Tviter nalogu.


Podsjećamo, kabinet Predsjednika Crne Gore će ovim povodom zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore od strane Vladimira Božovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.