Foto: Screenshot

"Pjesma, gusle i trpeza puna žalosti"

"Dok Crna Gora tuguje, SPC uz pucnje iz oružja i guslarske pjesme slavi u Pavinom polju"

Dok je Crna Gora obavijena u crno i oplakuje tragično izgubljenih 11 ljudskih života na Cetinju, “vjernici” Srpske pravoslavne crkve proslavljali su juče osveštavanje krsta na Molikvi.

Ranije je na društvenim mrežama najavljeno da će episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služiti svetu liturgiju u Hramu Uspenja presvete Bogorodice u Pavinom polju, a da će se nakon toga obaviti osveštenje časnog krsta na Molikvi (mjesto Žuber).

“U nastavku narodno veselje uz trpezu ljubavi”, navedeno je u najavi koja je na društvenim mrežama objavljena u srijedu, 10. avgusta.

U petak, 12. avgusta, Crnu Goru je zadesila velika tragedija u kojoj je Cetinjanin Vuk Borilović (34) ubio 10 osoba, među kojima dvoje djece, i ranio još šest, nakon čega je i on ubijen.

Proglašena je trodnevna žalost, ali to nije omelo sljedbenike SPC da organizuju veselje ispod šatora, uz punu trpezu, muziku, gusle i poneki ispaljen metak u čast osveštanog krsta.

Bez imalo senzibiliteta i empatije, neki učesnici skupa su zabilježili kamerom slavlje i podijelili na društvenim mrežama, što je naišlo na kritiku.

“Dan je žalosti. Bar ne prenosite ovo uživo”, upozorio je jedan od korisnika Fejsbuka ispod objavljenog video sadržaja.

Podsjećamo, Vlada je, povodom velike tragedije na Cetinju, u petak donijela odluku da dani žalosti budu subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13, 14. i 15. avgust 2022. godine.

U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mjestima ne bi trebalo da se održavaju programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima muzika se ne emituje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.