Kisindžer: Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana
Henri Kisindžer

Kisindžer: Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer ocijenio je da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svijet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

Kisinžer, koji važi za jednog od naboljih američkih diplomata i tvorca tzv pozitivne diplomatije koja je jačala ulogu SAD u svijetu i imala popzitivan uticaj na međunarodne odnose u perodu njegovog mandata , kaže da bi Vašington odmah morao da promijeni način posredovanja u ukrajinsko-ruskoj krizi jer zbog tuđih interesa klizi u rat sa Rusijom koji bi imao nesagledive posljedice za čitav svijet.

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelimično tvorci bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gdje će nas odvesti”, rekao je za dnevnik “Wall Street Journal”.

Prema njegovim riječima, moderni američki lideri vide diplomatiju kao nešto zbog čega treba da imaju lične odnose sa neprijateljem, pokušavaju da preobraze ili osude svoje sagovornike i ne pokušavaju da shvate njihovo razmišljanje.

Kisindžer smatra da Sjedinjene Američke Države trebaju da traže ravnotežu između sebe, Rusije i Kine. Naglasio je da SAD ne trebaju da jačaju tenzije.

Ovaj iskusni diplomata i ugledni geostrateg rekao je na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) izjavio da bi Ukrajina možda i trebala Rusiji da ustupi dio teritorije jer realno ta tertitorija nije njena zbog čega su ga pojedini američki mediji kritikovali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.